Rustige eerste dag in zeehavens na de Brexit-deal | Maritiem Nederland
Nieuws
Chauffeurs die hun vracht niet digitaal hebben aangemeld, komen de ferry naar het VK niet op.

Rustige eerste dag in zeehavens na de Brexit-dealredactie | maandag 4 januari 2021
Havens

Er werd met enige spanning uitgekeken naar de eerste dag waarop weer douaneformaliteiten zouden gelden voor goederenvervoer tussen het VK en de Europese Unie. In de havens van Rotterdam en IJmuiden bleef het rustig. Verkeersopstoppingen nabij ferry terminals bleven uit. Op de speciale Brexit bufferparkeerlocaties voor vrachtwagenchauffeurs die hun papieren nog niet op orde hebben, kon je een kanon afschieten.

Het is echter nog te vroeg om conclusies te trekken. Vanaf 4 januari moet blijken wat de echte impact van de Brexit gaat zijn op de haven, en op de goederen- en verkeersstromen rondom de ferryterminals. Op vrijdag 1 januari, een officiële feestdag in het VK en Nederland, waren er sowieso minder afvaarten dan op een normale vrijdag. Ook het weekend van 2 en 3 januari wijkt af van het reguliere afvaartschema. Bovendien zijn in de aanloop naar 2021 grotere voorraden aangelegd in het VK, In de voorbije weken werden hierdoor bovengemiddeld meer goederen vervoerd via de ferry.

Verkeershinder voorkomen

Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat, gemeenten, ferrybedrijven, douane, NVWA, politie, veiligheidsregio, Koninklijke Marechaussee en Portbase hebben in nauwe samenwerking maatregelen getroffen om de goederenstroom van en naar het VK zo soepel mogelijk te laten doorgaan en verkeershinder te vermijden. Zo is het port community systeem Portbase aangepast. Voortaan moet elke grensoverschrijdende vracht vooraf digitaal worden aangemeld. 

Vrachtauto’s van vervoerders die hun lading niet vooraf via Portbase hebben aangemeld, krijgen geen toegang tot de terminal. Voor deze vrachtwagens zijn speciale tijdelijke parkeerplaatsen ingericht. Zij mogen daar maximaal 24 uur verblijven om de lading alsnog digitaal aan te melden. Rijkswaterstaat heeft (tijdelijke) bufferparkeerplaatsen ingericht en verkeercirculatieplannen gemaakt om het weggestuurde vrachtverkeer snel en veilig van de ferry terminals naar deze parkeerplaatsen te geleiden met zo min mogelijk overlast voor weggebruikers.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland