Rusland brengt LNG met ijsbrekende tankers naar Zeebrugge | Maritiem Nederland
Nieuws
De Ijsbrekende LNG tanker 'Christophe de Margerie' bij de Fluxys terminal in Zeebrugge. Foto: Fluxys

Rusland brengt LNG met ijsbrekende tankers naar ZeebruggeAntoon Oosting | dinsdag 31 januari 2017
Zeevaart, Havens, LNG

Een vloot van moderne ijsbrekende LNG-tankers moet voor een stabiele stroom van LNG tussen Rusland en de LNG-terminal in Zeebrugge gaan zorgen.

Daartoe kende de haven van Zeebrugge op maandag 23 januari de primeur van een bezoek van de eerste ijsbrekende LNG-tanker, de ‘Christophe de Margerie’ van de Russische rederij PAO Sovcomflot (SCF). Dit is de eerste van een serie van vijftien schepen waarmee de Russen vanaf volgend jaar LNG willen exporteren van het Yamal-project op het Jamal-schiereiland achter Nova-Zembla in Noord-Siberië.

De vijftien ijsklasse-Arc-7-geklassificeerde schepen zijn momenteel in aanbouw bij de werf van het Zuid-Koreaanse Daewoo Shipbuilding Marine Engineering (DSME). De laatste oplevering staat gepland voor 2021. De LNG-carriers zijn 299 meter lang, 50 meter breed en hebben een diepgang van 12 meter. Met hun 3x15 megawatt sterke diesel-elektrische roerpropellers (pods) kunnen de schepen door 2,1 meter dik ijs ploegen. Dat doen ze dan achterstevoren met de achtersteven.

De schepen worden gebouwd voor drie rederijen, naast Sovcomflot is dat ook nog het Canadese Teekay en het Japanse M.O.L. De Christophe de Margerie, genoemd naar een in oktober 2014 in Moskou bij een vliegtuigongeluk omgekomen CE0 van het Franse Total, kwam vanuit Zuid-Korea in Zeebrugge LNG-bunkeren op weg naar de haven van Sabetta op het Jamal-schiereiland.

De vijftien ijsbrekende LNG-carriers moeten vanaf de tweede helft van 2018 een constante stroom van LNG bij de terminal van Fluxys in Zeebrugge afleveren. Daar vandaan gaat het LNG met gewone LNG-carriers naar afnemers in Spanje en China.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland