Nieuws
Om te voorzien in de behoefte aan werkkapitaal krijgt IHC een additionele financiering van 120 miljoen (foto: IHC)

Royal IHC schrijft voor derde jaar op rij rode cijfersredactie | donderdag 1 augustus 2019
Scheepsbouw

Na eerdere rode cijfers in 2016 en 2017 heeft Royal IHC het 'moeilijke jaar' 2018 opnieuw met een negatief resultaat afgesloten. Vooral door kostenoverschrijding bij een aantal uitdagende innovatieve projecten resteerde onder aan de streep een verlies van 80,6 miljoen euro.

De scheepsbouwer heeft een aantal maatregelen genomen om de winstgevendheid te herstellen. Zo is er meer focus aangebracht in het bedrijf en wordt de eerder ingezette transformatie versneld uitgevoerd, onder meer door contracten tegen betere condities af te sluiten en door versterking in management en verbetering van processen. Daarnaast heeft IHC 120 miljoen euro aan additionele financiering aangetrokken.

“Wij zijn ervan overtuigd", zegt ceo Dave Vander Heyde, "dat wij - na een moeilijke periode - de juiste stappen en de noodzakelijke maatregelen hebben genomen voor het waarborgen van onze kwaliteit, innovatiekracht en sterke relaties die IHC tot een toonaangevende speler in haar markt hebben gemaakt." 

“Het vertrouwen en het commitment van onze stakeholders onderstreept het draagvlak voor onze ingezette strategie, die nu ook zijn vruchten afwerpt in een kwalitatief goed orderboek. Het legt de basis waarop IHC over 2019 een positief resultaat kan realiseren”, aldus Vander Heyde.

Kostenoverschrijding

Het resultaat over 2018 werd sterk beïnvloed door een aantal uitdagende innovatieve projecten die tijdens de eerdere crisisperiode (2015-2017) in de markt werden gecontracteerd. Deze projecten bevinden zich nu in de laatste fase, maar kampen met aanzienlijke kostenoverschrijdingen. Dit leidde over het boekjaar 2018 uiteindelijk tot een negatieve EBITDA van 40,8 miljoen euro en een nettoverlies van 80,6 miljoen euro.

Lager risicoprofiel

Eind 2018 had IHC voor 1.184,5 miljoen euro in het orderboek staan, een lager bedrag dan een jaar eerder. De nieuw getekende orders in 2018 bedroegen 594 miljoen euro. Volgens de scheepsbouwer hebben deze orders een lager risicoprofiel en zijn ze tegen betere condities afgesloten, waardoor ze al in 2019 een positieve impact op het resultaat zullen hebben.

De omzet over 2018 was met 941,7 miljoen euro 18 procent hoger dan een jaar eerder (2017: 800,2 miljoen euro). Voor 2019 verwacht IHC opnieuw een hogere omzet en ditmaal ook een positief operationeel resultaat.

Chief transformation officer

Vorige maand benoemde Royal IHC Gert-Jan Antvelink als Chief Transformation Officer en lid van de Raad van Bestuur. Hij moet de scheepsbouwer weer snel naar de zwarte cijfers loodsen en helpen bij de versnelling van in 2018 ingezette veranderings- en verbeteringstraject. 

Antvelink krijgt hierbij ondersteuning van Daniel Himmel, die de Raad van Bestuur tijdelijk komt versterken. De Duitser heeft veel ervaring als consultant in grote transformaties (bij McKinsey) en ervaring in de scheepsbouwsector.

Om de balans op te schonen en werkkapitaal vrij te spelen heeft Royal IHC het bedrijfsonderdeel Vremac Cylinders verkocht aan de Vydraulics Group, een samenwerkingsverband van twee toeleveranciers van hydraulische systemen en componenten. 

Extra financiering

Samen met de banken en de aandeelhouders heeft IHC de financieringsbehoefte tegen het licht gehouden. Als gevolg van voorgefinancierde projecten en de projectverliezen in het afgelopen jaar heeft het bedrijf een hogere dan normale behoefte aan werkkapitaal. 

In overleg met de bestaande financiers werden de afspraken over lange-termijn financieringsfaciliteiten verruimd en verlengd tot 2022. Bovendien werd enkele weken geleden overeenstemming bereikt over een aanvullende financiering van 30 miljoen euro aan garantiekapitaal en een extra lening van miljoen euro. Hiermee zullen aandeelhouders en banken IHC maximaal 120 miljoen euro aan kredietfaciliteiten verstrekken, voor een periode van twee jaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland