Royal IHC neemt KCI over van Oceanteam | Maritiem Nederland
Nieuws
Diederik van Rijn en Haico Halbesma tekenden het 'signing protocol' voor de overname (foto: Royal IHC)

Royal IHC neemt KCI over van Oceanteam

redactie | woensdag 3 januari 2018
Offshore, Scheepsbouw

Royal IHC neemt het Nederlandse engineering en consultancy bedrijf 'KCI the engineers' over van Oceanteam, de Nederlands-Noorse offshore serviceprovider. KCI blijft een zelfstandig bedrijfsonderdeel en een onafhankelijk merk binnen IHC. 

Daarnaast zal het engineering en consultancy bedrijf werken aan IHC-projecten. Oceanteam blijft toegang houden tot alle intellectuele eigendommen die in de loop van de jaren zijn opgebouwd met betrekking tot de schepen, carrousels en andere assets van Oceanteam. Bovendien houdt Oceanteam toegang tot KCI's technische mogelijkheden via een lange termijn Service Level Agreement (SLA). Dit biedt Oceanteam alle nodige technische ondersteuning voor verdere groei van zijn divisies Solutions en Shipping.

Volgens Diederik van Rijn, Group Executive Director van IHC, past de overname van KCI in de strategie van IHC om zich verder te ontwikkelen tot kennisbedrijf en leverancier van op technologie gebaseerde diensten en producten. "KCI heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd in het leveren van technische oplossingen voor de olie & gasmarkt, offshore wind en zeer grote reuzenraderen. Het is een aanvulling op de andere engineeringteams en expertise binnen de groep."

Haico Halbesma, CEO van Oceanteam, wijst op de kansen die KCI krijgt "voor het uitbouwen van zijn unieke ontwerpen en referentielijst en om een nog sterkere partner te worden voor zijn klanten. Het benadrukt het vertrouwen in de technische mogelijkheden voor het realiseren van ideeën van het KCI-team. Hun uitstekende engineeringprojecten hebben de afgelopen jaren de aandacht van veel klanten getrokken, waaronder de groep die het grootste reuzenrad realiseert dat nu op Bluewater's Island voor de kust van Dubai wordt gebouwd.”

Schulden afbouwen

Volgens het 'signing protocol' dat Oceanteam ASA, dat genoteerd is aan de beurs in Oslo, en IHC hebben getekend, zal Oceanteam de opbrengst van de verkoop gebruiken om de liquiditeit van het bedrijf te verbeteren en schulden af te bouwen. Financiële details over de overname worden niet bekend gemaakt.

Partners Maritiem Nederland