Royal IHC bouwt twee snijkopzuigers voor Suez Canal Authority | Maritiem Nederland
Nieuws
Een artist impression van een van de snijkopzuigers (beeld: Royal IHC)

Royal IHC bouwt twee snijkopzuigers voor Suez Canal Authority

redactie | woensdag 4 oktober 2017
Scheepsbouw, Baggeren, Grootste schepen

Royal IHC heeft een grote bouworder binnengehaald. In opdracht van de Suez Canal Authority (SCA) gaat de scheepsbouwer twee zware custom-built 29.190kW snijkopzuigers ontwikkelen en bouwen. Als ze worden opgeleverd in 2020 behoren ze tot de grootste baggerschepen ter wereld.

Beide schepen zijn 147,4 meter lang en hebben een maximale baggerdiepte van 35 meter. Daarnaast bieden ze plaats aan 73 personen. Uitgerust met één onderwater en twee binnenboord baggerpompen, zal het geïnstalleerde snijkopvermogen 4.800 kW zijn. De snijkopzuigers worden in Nederland gebouwd en zullen naar verwachting in 2020 worden geleverd.

Daarnaast levert IHC nog een derde snijkopzuiger aan de Egyptenaren. Dit betreft een gestandaardiseerde IHC Beaver® 45 snijkopzuiger die IHC gaat bouwen op de scheepswerf van SCA in Egypte, met als doel de lokale productiecapaciteit voor dit type equipment te verbeteren. Naast de levering van de drie snijkopzuigers omvat het contract een uitgebreid trainingsprogramma (te verzorgen door IHC), een simulator en een groot pakket aan reserveonderdelen.

Voor SCA is de aankoop van de snijkopzuigers een belangrijke stap in het upgraden van haar baggervloot. "Het betekent dat we 's werelds grootste snijkopzuigers hebben in termen van afmetingen en totaal vermogen. De nieuwe state-of-the-art snijkopzuigers van Royal IHC stellen SCA in staat om de waterweg te verdiepen en te verbreden en zullen helpen bij het realiseren van het plan van Egypte om lokale havens te ontwikkelen", zei algemeen directeur admiraal Mohab Mohamed Hussien Mameesh bij de ondertekening van het contract.

Onderhoud Suezkanaal

SCA houdt toezicht op de naleving van de navigatieregels in het Suezkanaal (en is zelf ook regelgever). De snijkopzuigers zijn speciaal ontwikkeld in nauwe samenwerking met SCA en zullen worden gebruikt om de kunstmatige waterweg, die de Middellandse Zee en de Rode Zee met elkaar verbindt, te onderhouden en te verbeteren.

Partners Maritiem Nederland