Royal Huisman bouwt 'super sized' sportvisjacht | Maritiem Nederland
Nieuws
Project 406 combineert de lange uitlopende boeg van een sportvisboot met het gevoel van een superjacht.

Royal Huisman bouwt 'super sized' sportvisjacht

redactie | donderdag 22 april 2021
Jachtbouw & Watersport

Royal Huisman heeft de opdracht gekregen voor de bouw van een 'super sized' sportvisjacht. Met een lengte van 52m zal 'Project 406' na oplevering met afstand het grootste, meest luxueuze, en uitzonderlijke sportvisjacht ter wereld worden. Na de contractondertekening eind 2020 presenteren Vripack en Huisman de eerste impressies van het jacht.

Vripack Yacht Design uit Sneek is verantwoordelijk voor het ontwerp van exterieur en interieur, alsmede voor het scheepsbouwkundig ontwerp van het project, in nauwe samenwerking met Royal Huisman – de werf uit Vollenhove die beschouwd wordt als de enige partij die dit unieke superjacht kan engineeren en produceren. Het project management ten behoeve van het klantteam is in handen van de Britse firma Aqua Marine, die daarbij terzijde gestaan wordt door adviseurs Bush & Noble en Hampshire Marine voor technisch management.

Project 406 is ontworpen voor een ervaren klant met een passie voor sportvissen. Het jacht zal voorzien zijn van alle denkbare benodigdheden voor zowel topsportvissen als voor een luxueus verblijf. Haar Alustar® aluminium romp en opbouw bieden zowel stevigheid en veerkracht, als het lichte gewicht dat een gemakkelijke en efficiënte verplaatsing van ligplaats naar visgronden mogelijk maakt.

Sportvissen is een geliefde sport onder jachteigenaren, die daarvoor steeds grotere jachten inzetten (met een lengte van rond de 30m, en een enkeling rond de 40m). Vanuit dit perspectief is Project 406 met haar lengte van 52m een aanmerkelijke slag langer, en dat brengt behoorlijke uitdagingen met zich mee voor Vripack en Huisman, zowel wat betreft het ontwerp als de engineering. Maar dat is een uitdaging die beide partijen natuurlijk graag aangaan.

Geweldige opdracht

"Het eerste sportvis-superjacht ter wereld is een geweldige opdracht", zegt CEO Jan Timmerman van de superjachtwerf. "Het is fantastisch om dit project nu te kunnen onthullen, tijdens onze voorbereidingen op de tewaterlating van een ander, zeer onderscheidend motorjacht, de 58.5m Phi – alleen al door haar gewicht van minder dan 500ton, een uitzonderlijk schip. Het is goed te weten dat onze reputatie als 'thuishaven van de mooiste zeiljachten ter wereld' zich nu uitbreidt naar die van de meest opvallende motorjachten.”

Sportvisjacht op steroïden

Ook voor Vripack is dit een uitzonderlijke opdracht, zegt (mede) Creative Director Bart M. Bouwhuis. “Het resultaat is een uitzonderlijke boot. Project 406 is een sportvisjacht op steroïden. Het heeft de juiste verhoudingen en de lange uitlopende boeg van een typische Amerikaanse sportvisboot, harmonieus gecombineerd met het gevoel van een luxe superjacht. Het is de ‘super-sized’ versie van een sportvisjacht, met fraaie ronde lijnen en in alles een slag groter."

Partners Maritiem Nederland