Rotterdamse reder schikt met OM na illegale sloop in India | Maritiem Nederland
Nieuws
FNV: 'Grote stap voorwaarts richting duurzame scheepssloop.' (foto: Pierre Torset/NGO Shipbreaking Platform)

Rotterdamse reder schikt met OM na illegale sloop in India

redactie | vrijdag 18 januari 2019
Zeevaart

Scheepseigenaar Holland Maas Scheepvaart Beheer (HMSB) betaalt een transactie van 780.000 euro voor de verdenking van het illegaal overbrengen van afval naar India. Ook is de Rotterdamse reder akkoord gegaan met een schikking met het Openbaar Ministerie voor een bedrag van 2.200.000 euro, het bedrag dat de reder volgens het OM met de overbrenging zou hebben verdiend.

Uit onderzoek is het vermoeden ontstaan dat HMSB een van haar schepen, de HMS Laurence, in strijd met de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA) naar India heeft overgebracht om het daar te laten slopen. Volgens het OM dient het schip als (gevaarlijk) afval te worden aangemerkt.

De Europese regels houden onder meer in dat gevaarlijk afval niet mag worden vervoerd naar landen zoals India, waarop het OESO-besluit niet van toepassing is. De overheid ziet toe op naleving van de EVOA.

Passende afdoening

De directie van de Rotterdamse reder zegt een voorstander van duurzaam en milieubewust handelen te zijn en realiseert zich dat het laten stranden van een schip op de kust van India teneinde het daar te laten slopen daar niet in past. Zij wil volgens haar verklaring blijk geven maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

Om die reden zal de directie niet alleen  maatregelen treffen om te voorkomen dat in de toekomst wordt gehandeld in strijd met de EVOA, maar biedt zij tevens aan de maximale boete te betalen en de volledige verkoopopbrengst van het schip over te dragen aan het Openbaar Ministerie.

"Duurzaam en milieubewust handelen moet wereldwijd de norm worden." Met het gedane aanbod ter afhandeling van de strafzaak heeft HMSB volgens het Openbaar Ministerie willen tonen deze norm te onderschrijven. Het OM ziet dit aanbod  als een passende afdoening van de zaak en heeft om die reden het aanbod aanvaard.

Daarnaast heeft het strafrechtelijk onderzoek dat was ingesteld, geen bewijs opgeleverd dat individuele personen een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. 

Verantwoordelijkheid reder

Vorig jaar verscheen in Maritiem Nederland een achtergrondartikel over de verantwoordelijkheid van reders voor een duurzame sloop van hun schepen.

Partners Maritiem Nederland