Rotterdamse haven focust op herstel | Maritiem Nederland
Nieuws

Rotterdamse haven focust op herstelJanny Kok | vrijdag 19 juli 2013
Havens, Havenbedrijf Rotterdam

Rotterdam kende een lichte daling van de overslagcijfers over de eerste helft van 2013. Het marktaandeel  in de range van Le Havre tot Hamburg steeg.

De Rotterdamse haven heeft in de eerste helft van dit jaar een tikje in het havenresultaat moeten incasseren. Deze daalde met 0,9 procent ofwel twee miljoen ton tot 219,7 miljoen ton, vergeleken met het overslagresultaat van de eerste zes maanden van 2012. Desondanks heeft de haven het marktaandeel in de containeroverslag in de havens in de Hamburg - Le Havre-range kunnen handhaven. De haven heeft ook geen imagoschade opgelopen door de reeks van incidenten bij Odfjell Terminals Rotterdam.

Odfjell

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers liet president-directeur Hans Smits er geen misverstand over bestaan dat veiligheid in de haven topprioriteit is. Dat bracht de topman van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) Hans Smits ertoe de hoogste baas van het Noorse bedrijf, Laurence Odfjell, het dringende advies te geven zijn Rotterdamse terminal voor een bepaalde tijd te sluiten. “Dat was beter dan de terminal van dwangsom, naar dwangsom te laten gaan”, aldus Smits die daarmee aangaf dat Odfjell zich kennelijk weinig gelegen liet liggen aan de boetes die de Milieudienst DCMR oplegde bij herhaling van incidenten op de terminal. Smits nuanceerde dat begrip door te melden dat het in voorkomende gevallen ging om meldingen die niet naar behoren waren gedaan aan handhavende instanties.

Door de incidenten bij Odfjell is het besef bij havenbeheerder en ondernemersvereniging Deltalinqs verscherpt dat bedrijven transparant moeten zijn over risico’s en incidenten en dat vergunningen, toezicht en handhaving dienen te worden verbeterd.

Het HbR overlegt met betrokkenen ook over verbetering van verbindingen van terminals middels een interne baan, een rail service centrum en een binnenvaartcentrum als verzamelpunt voor per binnenvaart aangevoerde containers op de Maasvlakte. Daarvoor heeft de Kramer Groep al zijn bestaande locatie aangeboden.

Nieuwe topman

Smits zal alle al dan niet hoofdpijndossiers in november fasegewijs overdragen aan opvolger Allard Castelein. Deze is nu nog verantwoordelijk voor alle wereldwijde milieuaspecten van Royal Dutch Shell, dus ook voor hetgeen zich in Nigeria afspeelt. Odfjell moet zo bezien een kleinigheidje zijn, waarmee Castelein als nieuwe HbR topman te maken krijgt.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland