Haven opent Animal Centre Hoek van Holland | Maritiem Nederland
Nieuws
De vergunning voor het keuren van paarden wordt in de loop van januari verwacht.

Haven opent Animal Centre Hoek van HollandRedactie | woensdag 13 januari 2021
Havenbedrijf Rotterdam

In de haven van Rotterdam is sinds 8 januari een 'keurpunt levende have' operationeel. Het Animal Centre Hoek van Holland (ACH) is gevestigd op de terminal van ferry operator Stena Line en is een samenwerking tussen ECS Livestock en Stena Line. De noodzaak voor een keurpunt levende have vloeit voort uit de Brexit.

Het keurpunt in Hoek van Holland is het enige keurpunt in de Nederlandse zeehavens waar levende dieren veterinair kunnen worden gekeurd. Sinds 1 januari 2021 zijn keuringen verplicht voor dieren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Op die datum eindigde de Brexit overgangstermijn.

De Europese Commissie heeft inmiddels groen licht gegeven aan ACH voor het keuren van eendagskuikens en broedeieren. Een aanvullende vergunning voor het keuren van paarden wordt later in januari verwacht. Stena Line is een belangrijke vervoerder op de Noordzee van deze levende have van en naar de Britse havens Harwich en Killingholme.

Ruimte voor zeven paarden

Dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren de keuringen uit in de faciliteiten van ACH op het terrein van Stena Line. Er is ook al stalruimte beschikbaar voor zeven paarden. ACH start met het keuren van paarden zodra hier ook groen licht voor gegeven is.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland