Rotterdamse haven houdt daling overslag beperkt | Maritiem Nederland
Nieuws
Door investeringen naar voren te halen wil HbR de haveneconomie een kickstart geven.

Rotterdamse haven houdt daling overslag beperktRedactie | donderdag 22 oktober 2020
Havenbedrijf Rotterdam

De daling van de overslag in de Rotterdamse haven bleef de eerste drie kwartalen relatief beperkt tot 8,8 procent. In vergelijking met het tweede kwartaal vertoonden veel segmenten weer duidelijk stijgende volumes. Dat geldt ook voor de containeroverslag.

Het volume van goederenoverslag bedroeg 103,4 miljoen ton in het derde kwartaal. Tot en met het derde kwartaal bedroeg de overslag 322,3 miljoen ton. Vooral de segmenten agribulk, ijzererts & schroot, biomassa en roll on/roll off veerden aan het eind van het derde kwartaal sterk terug naar pre-Covid volumes. Ook werden in het derde kwartaal duidelijk meer containers overgeslagen. 

Volgens CEO Allard Castelein is het nog te vroeg om te concluderen dat de haven economisch gezien uit het dal is. "Toch ben ik optimistisch over de wederopleving van internationale handelsstromen en over de veerkracht van de economie, waarbij het tempo van herstel uiteraard afhankelijk is van de verdere ontwikkelingen rondom Covid-19. Havenbedrijf Rotterdam, de overheid en bedrijven in onze haven kunnen onze economie samen een kickstart geven door investeringen sneller te starten. Zo behouden we werkgelegenheid, creëren we welvaart én realiseren we verduurzaming in Nederland.”

Om zo snel mogelijk uit het dal te kruipen én tegelijk de haven te verduurzamen, stelt het Havenbedrijf voor om een aantal investeringen naar voren te halen. Het versnellen van investeringsprojecten voor duurzaam verdienvermogen, ook wel project Startmotor genoemd, kan volgens HbR duizenden structurele banen creëren, miljarden bijdragen aan het bruto binnenlands product en de CO2-uitstoot substantieel reduceren.

Energietransitie

In het derde kwartaal maakte het havenbedrijf werk van het verduurzamen van de energievoorziening. Rotterdam is als eerste haven toegetreden tot de Hydrogen Council, een mondiale coalitie van bedrijven die de energietransitie willen stimuleren door toepassing van waterstof. Tennet en Van Oord leggen dikke zeekabels voor aanlanding van elektriciteit van windparken in zee. Hiermee kan te zijner tijd groene waterstof worden gemaakt waarmee de petrochemische industrie in Rotterdam forse stappen kan zetten naar emissieloze productie.

Digitalisering

Ook op het gebied van digitalisering is voortgang geboekt. Bij de navigatie- en planningstool Navigate zijn nu ruim vijftig rederijen aangesloten. Inmiddels deelt 95 procent van alle Nederlandse barge- en railoperators hun data direct met Navigate. Het voormalige pilotproject Boxinsider is doorontwikkeld tot een volwaardige applicatie met de naam Cargo Tracker. Deze applicatie maakt het mogelijk voor bedrijven alle importbewegingen van containers in de Rotterdamse haven te volgen. Bij vertraging ontvangen zij automatisch melding. 

Verder is een succesvolle proef gedaan met elektriciteitsplatform Distro. Dit platform helpt bedrijven in de haven om energiekosten te drukken door lokaal opgewerkte elektriciteit beter te benutten en pieken op het elektriciteitsnet te reduceren. Distro draagt bij aan de klimaatdoelstelling van het havenbedrijf om in 2050 een CO2-neutrale haven te zijn. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland