Rotterdamse haven blijft volledig operationeel | Maritiem Nederland
Nieuws
Als grootste havenindustrieel complex van Europa moet 'Rotterdam' 24/7 door kunnen draaien.

Rotterdamse haven blijft volledig operationeelRedactie | dinsdag 24 maart 2020
Havenbedrijf Rotterdam

In een update van eerdere berichtgeving bevestigt Port of Rotterdam dat de haven van Rotterdam open blijft voor business. Alle sectoren zijn volop in bedrijf: van container- tot bulkterminals en van industrie tot logistiek en dienstverlening, zoals de roeiers, slepers en loodsen. Het aantal scheepsbezoeken aan de Rotterdamse haven gaat onverminderd door.

De Veiligheidsregio Rotterdam ziet toe op de naleving van de maatregelen. Havenmeester René de Vries is hier onderdeel van. Er is een intensieve samenwerking met Veiligheidsdirectie, GGD en Gemeente Rotterdam en er is dagelijks contact tussen Havenbedrijf, havenbedrijfsleven en de dienstverleners. In alle sectoren in de Rotterdamse haven neemt men hygiëne in acht, is er een scheiding van ploegen en personeel en wordt scherp op de gezondheid van de mensen gelet. Zeeschepen dienen altijd een Medical Declaration of Health te versturen.

Klaar om op te schalen

Indien nodig hebben de Havenmeester en dienstverleners verschillende scenario’s om op te schalen. In eerste instantie moet dan gedacht worden aan aangepaste roosters, verlof intrekken en andere maatregelen om 24/7 door te kunnen draaien. In tweede instantie zullen er keuzes gemaakt moeten worden welke schepen wel en niet binnen kunnen komen. De incidentenbestrijdingscapaciteit moet uiteraard altijd overeind blijven.

Haven is vitaal

CEO Allard Castelein van het havenbedrijf roemt de operationele continuïteit en veerkracht van Europa’s grootste havenindustriële complex. “Gelet op de economische betekenis van de haven is het vanzelfsprekend dat scheepvaartafhandeling door de Rijksoverheid is benoemd als een proces van vitale betekenis, zowel voor Nederland als voor consumenten en producenten in het Europese achterland. Verladers, rederijen, maakindustrie, de consument: iedereen rekent op Rotterdam."

24/7 operationeel

Castelein: "Ik ben er trots op dat het havenindustriële complex deze belangrijke verantwoordelijkheid dag in dag uit waarmaakt. Van scheepvaartloods en roeier tot wereldspelers in containeroverslag en olieraffinaderijen dragen daar aan bij. Goederenoverslag en -productie gaan onverminderd door. De Divisie Havenmeester zorgt voor veiligheid en orde op het water. De haven draait gewoon door en is 24/7 operationeel.”

Gezondheid op één

Havenbedrijf Rotterdam en andere essentiële schakels in de logistieke keten hebben maatregelen getroffen om het hoofd te bieden aan de coronavirus uitbraak. Gezondheid komt daarbij op plek één. Tegelijkertijd probeert de haven de impact van Covid-19 op het functioneren van de Rotterdamse haven en industrie zo beperkt mogelijk te houden. Zo is er zeer frequent overleg met de verschillende nautische dienstverleners, bedrijven en belangenorganisaties, zowel bilateraal als in diverse overleggen. Ook met de publieke lokale en nationale autoriteiten is zeer regelmatig overleg. Doel hiervan is om de haven onder de huidige lastige omstandigheden optimaal te laten blijven functioneren.

Speciale webpagina

Antwoorden op veelgestelde vragen over vitale beroepen en processen in de haven, de economische impact van de coronacrisis en de maatregelen die het havenbedrijf heeft getroffen, zijn te vinden op een speciale webpagina.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland