Rotterdam groenste haven | Maritiem Nederland
Nieuws

Rotterdam groenste havenBart Stam | maandag 24 oktober 2016
Havenbedrijf Rotterdam

Deelnemers aan het internationale symposium Green Shipping Summit hebben Rotterdam uitgeroepen tot Greenest Port of the Year. De grootste haven van Europa krijgt deze prijs voor zijn duurzame havenactiviteiten.

Voor de onderscheiding waren ook Antwerpen, Hamburg en Amsterdam in de race. Dit zijn na Rotterdam de tweede, derde en vijfde zeehaven van Europa. Green Shipping Summit werd gehouden op 17 en 18 oktober in Rotterdam.

Volgens woordvoerder Tie Schellekens speelt Havenbedrijf Rotterdam al diverse jaren een vooraanstaande rol in duurzame en milieuvriendelijke investeringen. “Een goed voorbeeld is het bunkeren van LNG (vloeibaar aardgas). Maar denk ook aan natuurontwikkeling, zoals de Vogelvallei op de Maasvlakte en Landtong Rozenburg. Zo willen we de aantrekkelijkheid van de haven voor omwonenden vergroten.”

Naast het stimuleren van schone brandstoffen voor de scheepvaart wil Rotterdam ook het aandeel van fossiele brandstoffen in de elektriciteitsproductie sterk verminderen. Dit moet vooral gebeuren via windturbines, zonnepanelen en biomassa. Momenteel staat er al 200 MW aan windturbines in het havengebied.

Ook is het havenbedrijf betrokken bij de Warmterotonde. Hierbij gaat het om levering van restwarmte van bedrijven in de haven aan woningen en glastuinbouwbedrijven. In 2020 moeten 350.000 woningen een aansluiting hebben. Voorts heeft Havenbedrijf Rotterdam op de Tweede Maasvlakte 80 hectare gereserveerd voor de chemische productie op basis van natuurlijke grondstoffen zoals planten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland