Energietransitiefonds Rotterdam start met 100 miljoen | Maritiem Nederland
Nieuws
Opbrengsten uit investeringen vloeien weer terug naar het fonds, waarna nieuwe investeringen mogelijk zijn.

Energietransitiefonds Rotterdam start met 100 miljoenredactie | woensdag 2 juni 2021
Havens

Gemeente Rotterdam en InnovationQuarter lanceren een energietransitiefonds met een budget van 100 miljoen euro. Het fonds zal geld steken in duurzame investeringen van scale-ups, met als doel CO2-uitstoot en grondstofgebruik te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Ter gelegenheid van de lancering vindt op 3 juni een online event plaats.

Rotterdam en haar haven zijn niet alleen een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie, maar vormen met een aandeel van twintig procent in de landelijke CO2-uitstoot ook een aanzienlijke hobbel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Tijdens het online event rondom de lancering van het Energietransitiefonds kijken sprekers uit binnen- en buitenland welke uitdagingen en kansen er liggen voor de Rotterdamse regio om de uitstoot van CO2 te verlagen, de luchtkwaliteit te verbeteren en het gebruik van primaire grondstoffen te verminderen.

De online kick-off van het fonds vindt plaats op 3 juni van 13.00 tot 14.30 uur. Keynote sprekers zijn ‘innovators’ in de energietransitie en circulaire economie. Het ondernemerspanel bestaat uit ondernemers die actief zijn in afvalrecycling, nieuwe technologieën voor offshore zonne-energie en biochemie. Het gratis event wordt gepresenteerd vanuit BlueCity, het voormalige Tropicana en sinds 2015 het circulaire hart van de stad Rotterdam.

Cofinanciering

Het Energietransitiefonds Rotterdam van 100 miljoen euro heeft een dubbele doelstelling. Enerzijds is het doel om met investeringen in innovatieve bedrijven de energietransitie aan te jagen, anderzijds moeten de investeringen de stad sneller uit de coronacrisis helpen. Vooral scale-ups kunnen 1 tot maximaal 10 miljoen euro cofinanciering aanvragen voor projecten die de circulaire economie versterken en energieproductie, -infrastructuur en -verbruik in Rotterdam verduurzamen.

Voorwaarden voor toekenning

Voorbeelden van kansrijke projecten zijn grootschalige opslag van energie, elektrificatie van industriële processen en vervoer, nieuwe technologie voor recycling van plastics en het opzetten van een infrastructuur voor waterstof. Een belangrijke voorwaarde is dat het gaat om innovaties die niet snel in aanmerking komen voor financiering door de markt, bijvoorbeeld vanwege het investeringsrisico, de grotere kapitaalbehoefte of langere terugverdientijden. Ook het verwachte effect op het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid spelen mee bij het toekennen van een investeringsaanvraag.

Laagdrempelige leningen

Het Energietransitiefonds is onderdeel van gemeentelijk investeringsprogramma ‘Rotterdam. Sterker door’ en wordt deels bekostigd uit de verkoopopbrengsten van energiebedrijf Eneco. Naast 100 miljoen euro voor scale-ups bevat het fonds 30 miljoen euro voor vve’s, particulieren en het mkb. In de vorm van laagdrempelige leningen stimuleert het fonds hiermee duurzaamheidsingrepen als woningisolatie en de installatie van zonnepanelen. Dit deel van het Energietransitiefonds staat onder beheer van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).  

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland