Rotterdam wil klimaatprojecten versnellen | Maritiem Nederland
Nieuws
De roadmap laat zien welke energietransitie projecten op dit moment lopen en welke nog volgen.

Rotterdam wil klimaatprojecten versnellenRedactie | maandag 25 november 2019
Havenbedrijf Rotterdam

Ruim 20 procent van de uitstoot van Nederland komt uit Rotterdam. Sinds vorige week heeft de Maasstad een eigen klimaatakkoord. Het Rotterdams havengebied is voor 90 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van Rotterdam. Daar moet de grootste daling vandaan komen.

Het Rotterdams Klimaatakkoord is een bevestiging van de vorig jaar ingezette aanpak om de haven in drie stappen CO₂-neutraal te maken. Aan veel van de in het Klimaatakkoord genoemde thema’s wordt door bedrijfsleven en Havenbedrijf al gewerkt. Andere zijn een uitstekende aanvulling, met name het Versnellingshuis en de Arbeids- en scholingsagenda.

Projecten versnellen

"Het is goed dat overheden op verschillende niveaus hetzelfde doel en dezelfde aanpak hanteren. En het is sterk dat we daarnaast in Rotterdam proberen projecten te versnellen en specifiek aandacht hebben voor scholing van mensen”, zegt ceo Allard Castelein van het havenbedrijf.

Het Rotterdams Klimaatakkoord maakt inzichtelijk welke projecten inmiddels lopen. Een kaart van de haven laat zien dat op tal van locaties gewerkt wordt aan de energietransitie. De projecten tellen samen op tot 20 à 25 procent van de nationale CO₂-reductie in 2030, exclusief stoppen met kolen voor elektriciteitsopwekking. Dat is fors meer dan de industrie naar verhouding zou moeten doen gelet op haar omvang.

Subsidie van Rijk

Het Havenbedrijf vraagt specifiek aandacht voor de aanleg van infrastructuur om de energietransitie mogelijk te maken. “Veel veranderingen kunnen niet door individuele bedrijven gedaan worden. Wil je bijvoorbeeld overstappen van aardgas op klimaatneutrale waterstof dan moet die wel beschikbaar zijn. Essentieel voor het slagen van de transitie is daarom de aanleg en uitbreiding van infrastructuur voor elektriciteit, waterstof, warmte, stoom en CO₂. Investeert de overheid daar tot 2030 zo’n 1 tot 1,5 miljard euro in, dan voorspel ik dat bedrijven al voor dat jaar 4 tot 5 miljard euro investeren in verduurzaming van hun installaties”, aldus Castelein.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland