Rotterdam opent nieuw ponton voor waterbus | Maritiem Nederland
Nieuws
Door de verruiming van het Willemsponton zitten waterbus en watertaxi niet meer in elkaars vaarwater.

Rotterdam opent nieuw ponton voor waterbusRedactie | woensdag 22 juli 2020

Op zondag 17 juli is het vernieuwde Willemsponton aan het Willemsplein geopend voor de waterbus. Het is ongeveer twee keer zo groot geworden. Naast het oude, opgeknapte ponton is een nieuw exemplaar komen liggen. De totale opbouw van het Willemsponton is ook vernieuwd.

"Vervoer over water is de juiste weg. En dan moet dat vervoer met de bijbehorende haltes hoogwaardig zijn zodat reizigers er graag gebruik van maken", zegt Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf Rotterdam. "Het nieuwe ponton maakt overstappen makkelijker. Dat betekent een extra impuls voor het personenvervoer over water."

Op het oude Willemsponton was sprake van één halte op één ponton. Overstappen van de ene op de andere ferry was vaak niet mogelijk omdat de ferry dan net was vertrokken. In de nieuwe situatie is er een tweede ponton met een tweede halte, zodat reizigers makkelijk kunnen overstappen van de ferry naar Dordrecht op de ferry naar RDM. Waterbus en watertaxi zaten elkaar soms letterlijk in het zelfde vaarwater. Vanwege veiligheidsoverwegingen is de watertaxihalte verplaatst naar de kadezijde.

Transparante wachtruimte

Het ontwerp is gemaakt door Marcel Booij. Deze architect heeft goed geluisterd naar de wensen van de reizigers en een mooi ontwerp gemaakt. Zo werd de bestaande wachtruimte door reizigers ervaren als guur en unheimisch in het donker. De nieuwe abri’s zijn transparant, luchtig en comfortabel. Helaas is de architect gedurende de uitvoering van het project overleden.

Investeren in leefomgeving

Het project maakt deel uit van het programma Bestaand Rotterdams Gebied (BRG). De Rotterdamse haven werd uitgebreid met Maasvlakte 2 om de beste haven van Europa te blijven. BRG investeert in een groenere en schonere Rotterdamse regio. Alleen als mensen hier prettig kunnen wonen en werken is groei van de haven mogelijk. Door te investeren in een groene en schone leefomgeving gaat economische groei hand in hand met kwaliteit van de Rotterdamse regio.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland