RotorTugs voor FLNG-fabriek Shell | Maritiem Nederland
Nieuws
RotorTugs van Kotug zijn sleepboten van 42 meter lang en hebben drie azimuth schroeven.

RotorTugs voor FLNG-fabriek ShellMark van Baal | maandag 24 maart 2014
Offshore, LNG

Kotug sleepboten gaan LNG-schepen afmeren aan Shells drijvende LNG-fabriek in Australië.

Het Rotterdamse sleepdienstenbedrijf Kotug mag in Australische wateren LNG-schepen gaan assisteren bij het afmeren aan Shells drijvende vloeibaar-aardgasfabriek (Floating Liquefied Natural Gas, FLNG). KT Maritime Services Australia (een joint venture van Kotug en het Australische Teekay) kreeg de opdracht om hiervoor drie sleepboten te ontwerpen, te bouwen en te exploiteren.

Shell gaat met het FLNG-platform, een bijna 500 meter lange drijvende fabriek, vanaf ongeveer 2017 aardgas winnen, vloeibaar maken (afkoelen tot 162 graden Celsius onder nul) en overpompen in LNG-schepen. De drijvende fabriek, die in december in Korea te water ging, komt op 475 mijl ten noordoosten van de havenstad Broome in West-Australië te liggen. Shell is de eerste oliemaatschappij die FLNG op deze schaal aandurft. Petronas bouwt twee kleine FLNG-schepen.

De Infield Support Vessels (ISV’s) van Kotug worden 42 meter lange RotorTugs, sleepboten met drie azimuth schroeven, waarmee Kotug rond de eeuwwisseling als eerste op de markt kwam. RotorTugs zijn sterker en beter manoeuvreerbaar dan traditionele sleepboten met twee schroeven, vertelde Ard-Jan Kooren, directeur van Kotug, vorige maand in Maritiem Nederland. “We zien ernaar uit om samen met Shell Australië het spel van gaswinning te veranderen”, zegt Kooren nu.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland