Roro-ferry met Flettner-rotoren innovatief bezig | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Arjan Elmendorp, WSS Rotterdam Branch

Roro-ferry met Flettner-rotoren innovatief bezigCees de Keijzer | dinsdag 26 januari 2016
Zeevaart, Scheepsbouw

Met enige regelmaat komt er een schip met Flettner-rotoren naar Rotterdam. Het betreft de ‘Estraden’, die een regelmatige lijndienst vaart tussen de Beneluxhaven en Teesport. De Flettner-rotor ondersteunt het schip bij de voortstuwing.

De roro-ferry met twee Flettner-rotoren is van de uit 1897 stammende rederij Bore in Helsinki. Zij hebben een partnership met P&O Ferries en met de ‘Bore Song’, ‘Estraden’, ‘Norsky’ en ‘Norstream’ worden vanuit Rotterdam en Zeebrugge roro-lijndiensten onderhouden op Teesport en Tilbury.

De 163 meter lange Estraden (bouwjaar 1999) is ondanks zijn leeftijd nog innovatief bezig. Bovendekse verticale opstanden op schepen beperken zich doorgaans tot schoorstenen, masten en kranen. De Estraden heeft nog wat anders, want voor en achter de schoorsteen staat een cilindervormig gevaarte dat de nieuwsgierigheid opwekt. Het blijkt te gaan om innovatieve technologie die met een rotor uit langsstromende wind extra vermogen haalt. Niet bedoeld ter vervanging van, maar wel om de reguliere voortstuwing te versterken en brandstof te besparen.

Al in 1852 toonde Gustav Magnus aan dat een ronddraaiend voorwerp in een luchtstroom een kracht oplevert die loodrecht staat op die luchtstroom. Het werd naar hem vernoemd en heet dan ook het Magnus-effect. Na eerdere testopstellingen installeerde het Finse Norsepower aanvankelijk één 18 meter hoge Flettner-rotor. Nadat die een jaar had proefgedraaid werd een tweede geïnstalleerd.

Flettner is een Duits, uit 1922 stammend, octrooi. De rotoren werden in één dag geplaatst. Naast een brandstof(kosten)besparing van 5 procent draagt het, vanwege de emissiereductie, ook bij aan verbetering van de luchtkwaliteit. Op grotere schaal kan zelfs 20 procent bespaard worden, waarmee in vier jaar de investering is terugverdiend en zo dus milieuvoordeel én winst oplevert.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland