RollDock brengt ’kreupel’ cruiseschip van Zuidpool naar Europa | Maritiem Nederland
Nieuws
De Nederlandse RollDock Star brengt het cruiseschip van National Geographic naar een reparatiewerf in Denemarken.

RollDock brengt ’kreupel’ cruiseschip van Zuidpool naar Europa

Antoon Oosting | dinsdag 7 februari 2017
Zeevaart, Offshore

National Geographic heeft in het verleden diverse documentaires gemaakt over bijzondere Nederlandse schepen, maar dankzij motorpech moet een kreupel cruiseschip van een met deze omroep samenwerkende rederij nu gebruikmaken van Nederlandse expertise om het schip naar een reparatiewerf te brengen.

De 'RollDock Star' van de Rotterdamse Roll Group is momenteel met een cruiseschip in het ruim onderweg vanuit Ushuaia, de zuidelijkste stad van de wereld, naar Europa. De lading betreft de 'National Geographic Orion' van rederij Lindblad Maritime (New York) die eind december een zware motorschade opliep tijdens een cruise in Antarctisch gebied.

Het ruim fungeerde als droogdok

Het schip slaagde er in december nog in om met de nodige moeite langzaamvarend de haven van het op Vuurland gelegen Ushuaia te bereiken. Daar werd vastgesteld dat een werf in Europa het kleine cruiseschip moet repareren.

De National Geographic Orion meet een kleine 4000 ton, is 103 meter lang en 14,3 meter breed. Daarmee past het prima in het grote ruim van de RollDock Star dat 119,4 meter lang en 19,4 meter breed is. De Roll Group kreeg drie weken geleden de opdracht om het schip te komen ophalen.

Tussen 25 en 30 januari is het schip geladen. Dat gebeurde onder toeziend oog van de vanuit Nederland overgevlogen operations manager en de cargo superintendent van Roll Group. Rond 23 februari moet de lading worden afgeleverd in het Deense Frederikshavn.

De RollDock-vloot bestaat uit vijf zwareladingschepen die lading op drie manieren kunnen meenemen: via de roll-on/roll off methode op de luiken van het ruim, via lift-on/lift-off met behulp van de eigen kranen of via float-in/float-out, zoals met National Geographic Orion in het dan als dok fungerende ruim. Meestal vervoeren dit soort schepen offshore constructies of grote onderdelen van fabrieken.

Partners Maritiem Nederland