Rode cijfers maar gezond orderboek Boskalis | Maritiem Nederland
Nieuws
Boskalis richt zich op marktsegmenten Havens, Landaanwinning, Energie (olie, gas en wind) en Klimaat (foto: Boskalis)

Rode cijfers maar gezond orderboek Boskalisredactie | donderdag 7 maart 2019
Offshore, Baggeren

Boskalis heeft 2018 afgesloten met een operationele winst van 83 miljoen euro. Door afboeking op de offshore- en havensleepactiviteiten resteerde onderaan de streep een nettoverlies van 436 miljoen euro. De omzet nam toe met 10 procent tot 2,57 miljard euro. Het orderboek groeide met ruim 20 procent tot 4,3 miljard euro.

Het meeste geld verdient de maritieme aannemer met baggeren en infrastructuur projecten. Met 3 miljard euro is de orderportefeuille van deze divisie ook het beste gevuld. Ook voor de divisie Offshore energy contracting zegt Boskalis "goede projecten met interessante opportunities" in portefeuille te hebben. Bij Towage springt de voorgenomen verkoop van het aandelenbelang in Saam Smit en Kotug Smit in het oog.

De daling van het resultaat is vooral te wijten aan de sterke teruggang van het resultaat binnen de Offshore Energy divisie, die in het eerste halfjaar 2018 operationeel verlieslatend was. Als gevolg van slechte vooruitzichten besloot Boskalis te stoppen met de laagwaardige transportactiviteiten binnen deze divisie. Ook bij de havensleepactiviteiten had Boskalis last van de marktomstandigheden, vooral als gevolg van de consolidatie bij de grote containerrederijen. Dit resulteerde in een buitengewone last van 519 miljoen euro.

Dredging & Inland Infra kende een relatief stabiel jaar. Met enkele grote werken in uitvoering in onder meer India en Oman nam de omzet en het resultaat met meer dan 10 procent toe. De bezetting van zowel de sleephopperzuigers als de snijkopzuigers was licht hoger dan vorig jaar. De marge was stabiel ten opzichte van 2017 met de gebruikelijke combinatie van resultaten uit lopende werken en afwikkeling.

Bij Offshore Energy nam de omzet met 7 procent toe door een sterke bijdrage van de contracting activiteiten en de toevoeging van survey (Gardline). De sterke teruggang van het resultaat komt vooral door de achteruitgang bij services. De afbouw van de verlieslatende transportactiviteiten aan de onderkant van de markt verloopt volgens plan. De transport- en subsea-activiteiten kenden een moeilijk jaar en waren volgens Boskalis per saldo verlieslatend.

Bij Towage & Salvage was het resultaat nagenoeg stabiel. De bijdrage van Towage nam af. De gewijzigde marktsituatie leidde tot de voorgenomen verkoop van het belang in Saam Smit Towage en Kotug Smit Towage. Salvage kende een druk jaar met een tweetal grote contracten, waaronder de succesvolle berging van het ultra grote containerschip Maersk Honam. Per saldo resulteerde dit in een hogere omzet en een toegenomen resultaat.

Uitzicht op groei

Boskalis blijft zich richten op marktsegmenten die structurele groei vertonen en ook op korte termijn kansen bieden: Havens, Landaanwinning, Energie (olie, gas en wind) en Klimaat.

De positie in Offshore Wind is fors versterkt met het in de vaart nemen van het kraanschip Bokalift 1. Het schip wordt nu ook ingezet voor de decommissioning van offshore platforms. De marktpositie in Offshore Installatie & Interventie is verder versterkt met de toevoeging van construction support vessel Boka Falcon. Verdere groeimogelijkheden verwacht Boskalis van de Saudi Aramco Long Term Agreement, een raamwerkovereenkomst met een looptijd van zes jaar.

Boskalis zet verder in op de uitbouw van haar survey activiteiten met de acquisitie van een meerderheidsbelang in Horizon (vooral actief in het Midden-Oosten). Survey bedrijf Gardline wordt versterkt met een nieuw, om te bouwen geophysical survey schip.

Nieuwe snijkopzuiger 

Boskalis versterkt haar kabellegactiviteiten met de voorgenomen overname van Bohlen & Doyen offshore. Bij Dredging is de medio 2017 in de vaart genomen mega-snijkopzuiger Helios verder geoptimaliseerd voor het project in Duqm. De nieuwbouw van het zusterschip Krios ligt op schema en de oplevering wordt medio 2020 verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland