Risico van kidnap op zee neemt weer toe | Maritiem Nederland
Nieuws

Risico van kidnap op zee neemt weer toeAntoon Oosting | dinsdag 14 maart 2017
Piraterij

Het half februari door VVD en CDA bij de Tweede Kamer ingediende wetsvoorstel voor het toestaan van gewapende particuliere beveiligers op Nederlandse koopvaardijschepen komt niets te vroeg.

Op het moment dat voor de kust van Somalië voor het eerst in lange tijd weer een tanker is gekaapt, meldt het Londense onderzoeks- en adviesbureau Control Risks dat vooral het risico van kidnap voor zeelieden vorig jaar weer flink is toegenomen. Hoewel het aantal incidenten van piraterij op zee al sinds 1998 afneemt, vorig jaar zelfs met 83 procent, nam daarentegen het aantal gevallen van kidnapping van bemanningsleden met 44 procent toe. Dat blijkt uit de Global Maritime Analysis of 2016 van Control Risks. Dankzij steviger optreden van politie en justitie tegen kapers is de roof van bunkerolie en andere lading in met name Zuidoost-Azië en in de Golf van Guinee flink teruggedrongen.

Daar staat tegenover dat het nu weer de bemanning zelf is die het grootste risico loopt om te worden gekidnapt en te worden vastgehouden tegen betaling van losgeld. In de Golf van Guinee en vooral in de Suluzee, de zeestraat tussen de Filipijnen en het deels Maleisische en Indonesische eiland Borneo, is het gevaar van kidnapping van zeelieden bijzonder groot.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland