Rijkswaterstaat komt watersporters in IJsselmeer tegemoet | Maritiem Nederland
Nieuws
Cutterzuiger Edax tijdens een eerdere opdracht aan het werk op het IJsselmeer (foto: Boskalis)

Rijkswaterstaat komt watersporters in IJsselmeer tegemoet

redactie | vrijdag 15 juni 2018
Baggeren, Jachtbouw & Watersport

Rijkswaterstaat ziet af van het plan om het waterpeil in het IJsselmeer vanaf medio augustus met een decimeter te verlagen. Voor het extra baggeren van jachthavens en vaargeulen maakt minister Van Nieuwenhuijzen (IenW) 12,1 miljoen vrij uit het Deltafonds.

Het Rijk luistert hiermee naar de kritiek van watersporters dat vooral jachthavens en de megajachtbouw hinder zouden ondervinden van de verlaging van het waterpeil.

Met de reservering van 12,1 miljoen uit het Deltafonds moeten de problemen voor de watersport worden weggewerkt. “Na ruim drie jaar van intensieve overleggen met Rijkswaterstaat zijn we tevreden dat tegemoet is gekomen aan de kritiek die wordt gedeeld met de watersportgemeenten en het Watersportverbond", zegt Jan Ybema, regiomanager HISWA. "De watersport is veruit de grootste economische factor in het IJsselmeergebied en als je de vaaromstandigheden verslechtert, is het logisch dat je hiervoor maatregelen moet treffen. Een autosnelweg sluit je ook niet ineens af voor grotere voertuigen.”

De plezierjachten zijn volgens HISWA de afgelopen decennia significant groter geworden en steken dieper. De effecten van een geringe waterpeilverlaging zijn meteen voelbaar. Wanneer deze grotere plezierjachten in hun vaarbereik worden beperkt, heeft dit automatisch ook negatieve effecten op bestedingen bij horeca en middenstand rondom het IJsselmeergebied.

Eerst baggeren dan peilverlaging

Volgens HISWA is het nu zaak om eerst te gaan baggeren en vervolgens het peilbesluit in werking te laten treden. Ook dient kritisch gekeken te worden naar de effecten van een lager waterpeil op extra aangroei van waterplanten, dat nu al veel hinder veroorzaakt voor de watersport.

Partners Maritiem Nederland