Rijkswaterstaat zet drones in voor incidenten op water | Maritiem Nederland
Nieuws
De dronebeelden zullen live beschikbaar komen voor de operators in de verkeerspost aan de Waal.

Rijkswaterstaat zet drones in voor incidenten op waterRedactie | dinsdag 24 november 2020
Binnenvaart, Havens

Langs de Waal tussen Tiel en Nijmegen heeft Rijkswaterstaat een nieuw praktijkgebied voor drones in gebruik genomen. Onder de naam ‘Drone2Go’ gaan RWS en hulpdiensten testvluchten met autonome drones uitvoeren om sneller een overzichtsbeeld te krijgen van een incident op de vaarweg. 

Bij aanvaringen, lozingen, drenkelingen, brand aan boord van een schip, afgevallen lading of olieverontreinigingen zorgt de drone voor realtime-overzichtsbeelden vanuit de lucht. Een zelfstandig vliegende drone wordt voorgeprogrammeerd en komt met één klik op de kaart precies uit waar RWS hem wil hebben. De inzet van drones leidt tot minder hinder voor de scheepvaart, geringere milieuschade en kostenbesparingen. Met Drone2Go wil RWS uiteindelijk op meerdere locaties in het land vaste landings- en vertrekpunten voor autonoom vliegende drones realiseren.

Het praktijkgebied aan de Waal is de eerste locatie in dit kader. In dit gebied werkt RWS samen met politie, brandweer, ILT aerosensing en de NVWA onder de naam ‘Drone2Go’. Het is de bedoeling dat de dronebeelden live beschikbaar komen voor de operators in de verkeerspost aan de Waal en dat ook de mobiel verkeersleiders op het water, de politie en de brandweer deze kunnen zien op hun eigen schermen om zo direct gericht tot actie over te kunnen gaan.

Van innovatie naar praktijk

"Drones nemen ons gevaarlijk werk uit handen en komen op plekken waar mensen niet kunnen komen", zegt minister Van Nieuwenhuizen (IenW). "Ze maken zichtbaar wat wij niet kunnen zien en bewijzen keer op keer hun meerwaarde voor specifiek werk. Daarom moeten we ze goed en vellig leren gebruiken. De ingebruikname van het praktijkgebied van Drone2Go helpt ons om van innovatie naar praktijk te gaan."

Dronesector profiteert mee

Om het gebied in gebruik te nemen zijn verschillende vluchten gemaakt met een autonome drone. Via een livestream keken alle betrokkenen mee hoe de drone liet zien dat hij aankwam waar hij moest zijn én onderweg zelfstandig kon uitwijken voor obstakels op zijn route. De komende tijd gaat Drone2Go dit nog verder ontwikkelen om beter te leren hoe autonome drones op een veilige manier onderdeel kunnen worden van de dagelijkse operatie van RWS. Het is de bedoeling dat de hele Nederlandse dronesector mee kan profiteren en leren van de ervaringen die Drone2Go langs de Waal op doet.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland