Rijkswaterstaat en Allseas lanceren opvang zwerfafval | Maritiem Nederland
Nieuws
Ook Havenbedrijf Rotterdam begint deze week een actie tegen zwerfafval.

Rijkswaterstaat en Allseas lanceren opvang zwerfafval

Redactie | woensdag 28 oktober 2020
Binnenvaart, Jachtbouw & Watersport

Rijkswaterstaat heeft samen met Allseas een opvangsysteem ontwikkeld dat zowel drijvend zwerfafval als afval tot 1 m onder water opvangt. Het systeem 'Catchy' is in gebruik genomen in de Vijfsluizerhaven. Catchy voorkomt dat macro- en microplastics naar het beschermde natuurgebied en de Noordzee kunnen stromen.

Catchy werkt volledig op wind en stroming en wordt niet beperkt door weersomstandigheden. Dankzij het robuuste ontwerp is het bestand tegen windkracht 10, golven tot 1,5 m, stroomsnelheiden van 0,5 m/s en getijdevariaties van 4 m. "De terugslagdeur, aan de voorkant van het systeem, zorgt ervoor dat het opgevangen afval niet uit de opvangbak kan terugdrijven", zegt Jeroen Hagelstein van Allseas, die het waste collection system ontwikkelde.

Catchy heeft twee drijfarmen (één van 12 m en één van ruim 200 m lang) die aan de onderzijde voorzien zijn van doeken. Hierdoor wordt zowel drijvend afval als afval tot 1 m onder water naar het opvangsysteem geleid. "In Vijfsluizerhaven is dat diep genoeg om de grootste afvalstromen op te vangen. Ook geeft dit nog voldoende ruimte voor vissen om gemakkelijk onder de doeken door te zwemmen", aldus Hagelstein.

Het systeem is als pilot in de Vijfsluizerhaven aan de Nieuwe Maas geplaatst en blijft daar tot juni 2021 actief. Naar verwachting zijn tegen die tijd de resultaten van de pilot bekend. "Door de werking van stroming en de harde wind uit het zuidwesten, drijft veel zwerfafval naar de Vijfsluizerhaven en het achterliggende natuurgebied", zegt Wijnand Kooring, projectleider bij Rijkswaterstaat. 

200 kg zwerfafval per maand

Het systeem wordt maandelijks geleegd en vangt naar verwachting zo’n 200 kg afval op. Dit afval wordt in het Allseas laboratorium gesorteerd en geanalyseerd op materiaalsoort, grootte en gewicht. Hagelstein: "Op basis daarvan willen we inzicht krijgen in de oorzaak en omvang van het zwerfafvalprobleem in de Nieuwe Maas. Ook doen we aanbevelingen over hoe het opgevangen zwerfafval duurzaam en kosteneffectief verwerkt kan worden."

Veelbelovend initiatief

Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) is enthousiast over het initiatief. "Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid om de ontwikkeling van belangrijke innovaties aan te jagen. We willen af van het zwerfafval in onze wateren en deze innovatieve aanpak met Catchy ziet er veelbelovend uit. Helemaal mooi ook dat Catchy volledig op wind en getijdestroming draait en dus slim met energie omgaat."

Schone haven, schone zee

Onder de naam 'Schone haven, schone zee' begint ook Havenbedrijf Rotterdam deze week met een bewustwordingscampagne om zwerfafval in de haven te voorkomen. Uit het water wordt jaarlijks meer dan 100.000 kg afval verwijderd.

Partners Maritiem Nederland