Nieuws
Rijkswaterstaat zet tijdens de oefening onder meer oliebestrijdingsschip ms. Arca in (foto: RWS)

Rijkswaterstaat assisteert bij oefening oliebestrijding op zee

redactie | dinsdag 16 april 2019
Zeevaart

Dinsdag 16 en woensdag 17 april vindt op de Noordzee een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar oliebestrijding plaats. Rijkswaterstaat zet drie schepen in tijdens de oefening. 

Als beheerder van de Noordzee is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor oliebestrijding op zee. Met het onderzoek wordt de snelheid onderzocht waarmee olie van het wateroppervlak verdwijnt door invloed van golven en wind, tegenover het toepassen van chemische oplosmiddelen (detergenten).

Het onderzoek, onder leiding van Marieke Zeinstra die is verbonden aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz/NHL Stenden Hogeschool, vindt 13 mijl buiten de kust van Scheveningen plaats. Op beide dagen worden daar twee vlekken van samen 5 m3 ruwe olie gecontroleerd geloosd. Tijdens de eerste dag wordt de snelheid gemeten waarmee olie van het wateroppervlak verdwijnt door de invloed van golven en wind. Op dag twee wordt het effect van de toepassing van detergenten gemeten. Als er nog restanten olie achterblijven op zee, dan zullen deze worden opgeruimd.

Naast het MIWB zijn het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, University of Essex, Wageningen Marine Research en CEFAS betrokken bij het project. Naast het gedrag van de olievlek, houden zij tevens bij hoeveel olie naderhand in de waterkolom terug te vinden is en wat de potentiële biologische impact van de olie en detergenten is op het mariene milieu.

Schepen Rijkswaterstaat

Voor het onderzoek zet Rijkswaterstaat ms. Rotterdam, het oliebestrijdingsschip ms. Arca en het oliebestrijdingsvaartuig ms. Hebocat-7 in. De schepen zijn uitgerust met vogelafschriksystemen. 

Kustwachtvliegtuigen van België, Duitsland en Nederland voeren tijdens het onderzoek metingen vanuit de lucht uit. Deze samenwerking komt voort uit de Bonn Agreement, waarbij kuststaten samen optrekken bij de opsporing, melding en bestrijding van verontreiniging van de Noordzee door olie en andere schadelijke stoffen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland