Nieuw netwerk systeemintegratie jachtbouw RH Marine | Maritiem Nederland
Nieuws

Nieuw netwerk systeemintegratie jachtbouw RH Marine

Redactie | donderdag 4 februari 2021
Jachtbouw & Watersport

RH Marine introduceert de nieuwe generatie van systeemintegratie voor de jachtbouw. Met een nieuw digitaal netwerk voor alle systemen aan boord kunnen kilometers aan signaalkabels worden bespaard. Dat maakt schepen lichter, de besturing en monitoring efficiënter en het toevoegen van nieuwe functionaliteiten eenvoudiger. Dankzij de opslag en analyse van data wordt voorspellend onderhoud van jachten mogelijk.

RH Marine heeft deze innovatie de afgelopen jaren getest en verder ontwikkeld in samenwerking met de Koninklijke Marine. Het kan als toekomstbestendig systeem aan de jachtwerven worden geleverd.

Op dit moment verloopt de communicatie van de meeste systemen aan boord via conventionele signaalkabels. Door slim gebruik te maken van Industrial Internet of Things (IIoT) componenten, die voornamelijk communiceren over ethernet, kan een significante hoeveelheid kabels uitgespaard worden. Om dit mogelijk te maken is een flexibel en schaalbaar netwerk nodig.

Glasvezelkabels

De traditionele signaalkabels worden vervangen door een kleine hoeveelheid glasvezelkabels. "De hoeveelheid kabels aan boord van het schip wordt enorm gereduceerd. Dat levert een besparing aan kosten en gewicht op”, zegt Technisch Productmanager Michiel Post van RH Marine.

Een ander voordeel is dat er niet meer voor elke nieuwe applicatie of functie een extra computer of PLC hoeft te worden ingebouwd. De IIoT-componenten communiceren niet alleen meer met de componenten die via een signaalkabel verbonden waren, maar kunnen via het netwerk met alle componenten en systemen aan boord communiceren. Op die manier wordt het mogelijk wijzigingen in de functionaliteit van het schip door een softwarewijziging door te voeren. 

Daar komt bij dat alle systemen straks gevirtualiseerd op twee of meer grote servers draaien. Dit alles maakt de besturing en monitoring van schepen een stuk efficiënter, software updates een stuk eenvoudiger en betekent een besparing op de totale kosten voor materiaal. Omdat nu alle informatie op het netwerk te vinden is, wordt ook remote assistance vanaf de wal makkelijker.

Voorspellend onderhoud

De moderne IIoT-componenten bevatten veelal meer datapunten dan hun traditionele voorgangers. Door het verzamelen en analyseren van deze data ontstaat een beter beeld van de status van het schip en kunnen slimme voorspellingsalgoritmes ontwikkeld worden. Daardoor kunnen jachteigenaren overstappen van correctief onderhoud naar voorspellend onderhoud en hoeven ze alleen onderhoud te plegen als dat echt nodig is. Dat verhoogt de beschikbaarheid en de uptime van de schepen tegen lagere kosten.

Een belangrijk onderwerp bij zowel control en monitoring, als bij data gedreven onderhoud, is de beveiliging en integriteit van de data en de dataverbindingen. Om die reden legt RH Marine ook een grote focus op cyber security als integraal onderdeel van de systeemoplossing.

Testopstelling

Om het systeem te testen heeft RH Marine een testopstelling gebouwd. De virtuele brug is hierin verwerkt, maar ook is een aantal veelvoorkomende IIoT componenten toegepast en is het AMCS geïntegreerd. Deze oplossing kan geleverd worden met behoud van de benodigde klasse certificering. ,,We hebben daar slechts een fractie van de normale hardware gebruikt. Het systeem was een stuk kleiner en flexibeler en qua functionaliteit maakte het geen verschil”, aldus Post.

Partners Maritiem Nederland