Renovatie oude sluisgedeelte Lock to Twente | Maritiem Nederland
Nieuws
Het bouwterrein met links de 'Oude dame' en rechts de nieuwe sluiskolk bij Eefde.

Renovatie oude sluisgedeelte Lock to Twente

Redactie | woensdag 23 december 2020

De aannemerscombinatie Lock to Twente (bestaande uit TBI-bedrijven Mobilis, Croonwolter&dros en TBI PPP) heeft dit jaar de nieuwe sluis bij Eefde opgeleverd. Dankzij de nieuwe sluiskolk zijn files in het Twentekanaal zo goed als verleden tijd. In de tweede fase van het project staat de renovatie van de monumentale oude sluis centraal.

“De binnenvaart op het Twentekanaal wordt drukker, de schepen worden groter. Sluis Eefde kan dankzij de capaciteitsuitbreiding volledig het hoofd bieden aan deze drukte", zegt Robbert Visser, projectmanager namens opdrachtgeven Rijkswaterstaat. "Een mooie uitdaging in de bouw van de nieuwe sluis, was het feit dat deze niet alleen functioneel moest zijn, maar ook nog eens moest passen bij de monumentale oude sluis. Daarom is het nieuwe deel zo onzichtbaar mogelijk gebouwd. Vandaar ook de keuze om aan de kanaalzijde te werken met een segmentdeur en aan de IJsselzijde, de lage kant, met puntdeuren.”

In de aanbieding van L2T was ook een nieuw bediengebouw opgenomen. Vanuit dit nieuwe bediengebouw worden beide kolken, de pompen en het aflaatwerk bediend. “Ook het bediengebouw is energiezuinig, toekomstbestendig en sluit aan op het monumentale en landschappelijke karakter van het sluiscomplex”, zegt Paul Schaap, DBM manager van het L2T-consortium.

Aanpak Chroom 6

De renovatie van het oude sluisgedeelte vindt plaats in overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Geldersgenootschap. Schaap: “Het is te vergelijken met een verbouwing van een oud huis. Tijdens het proces kom je steeds onverwachte zaken tegen. In het geval van Sluis Eefde bijvoorbeeld Chroom 6, een giftige verfsoort. Om dat aan te pakken zijn de traversen (de verbindingsbruggen tussen de torens, red.) van hun plek gehesen en elders volledig Chroom 6-vrij gemaakt. Om dat mogelijk te maken, moesten de traversen volledig gestript worden. Dat was een hele uitdaging. Er werden bijvoorbeeld per traverse 192 monumentale ruitjes opgeslagen.”

Visser vertelt over de kleurdiscussie: “Je komt meerdere kleuren tegen bij het renoveren, maar welke is dan leidend in de kleurkeuze voor de renovatie? Dat soort discussies worden er op detailniveau gevoerd. Er zit een oude, houten wenteltrap. Hoe ver ga je met het opknappen daarvan?”

Het dakbeschot en de dakpannen komen in ieder geval op dezelfde manier terug. Schaap: “De oude aandrijving is een gedegen stuk werktuigbouwkunde, uit de jaren dertig. Heel mooi om te zien, toen werd er robuust gebouwd. Het is een systeem met kabels, kettingen en tandwielen. Dat willen we zo behouden, we gaan van alleen elektrotechnisch naar een modernere structuur. Het principe blijft hetzelfde, met een contragewicht voor de hefdeur. Je kunt ook zien dat aan het originele aandrijfwerk in de loop der jaren al wat aanpassingen zijn gedaan.”

Betonwerk was er slecht aan toe

De vondst van Chroom 6 kwam als een verrassing, maar met een gunstig effect. “Doordat we meer uit elkaar moesten halen, kwamen we tot de ontdekking dat het betonwerk van de oude sluis er slechter aan toe was dan verondersteld. Eerst zouden we alleen het betonwerk van de buitenkant van de torens renoveren, dat bleek bij nadere inspectie niet meer voldoende te zijn”, zegt Schaap.

Visser: “Achteraf bleek het verwijderen van Chroom 6 een goede keuze, toen kwamen er extra gebreken aan de oppervlakte. Daardoor wordt de gehele renovatie beter.”

Schaap is ervan overtuigd dat de sluis er straks nog beter voorstaat dan wanneer alleen de buitenkant van de torens was aangepakt (zoals eerst de bedoeling was). “Er is ook niet moeilijk gedaan met het vrijmaken van budget. Deze oplossing voegt de meeste kwaliteit toe voor de vaarweggebruikers en kon alleen tot stand komen dankzij goede samenwerking tussen RWS en L2T.” 

Partners Maritiem Nederland