Renovatie MIWB Terschelling nadert voltooiing | Maritiem Nederland
Nieuws
Het vernieuwde interieur van Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling. Foto: Marcel Krijnen

Renovatie MIWB Terschelling nadert voltooiingBart Stam | woensdag 18 september 2019
Arbeidsmarkt

De ingrijpende modernisering van Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) in West-Terschelling is bijna voltooid. Op 28 oktober kunnen de ruim vijfhonderd studenten en hun docenten na ruim een jaar weer terecht in het hoofdgebouw en de simulatorruimte.

De feestelijke heropening is op 16 april 2020 omdat het Nautisch Kwartier en het restaurant pas na de herfstvakantie worden verbouwd. De renovatie kost dertien miljoen euro en wordt betaald door NHL Stenden Hogeschool, waartoe ook ‘Willem Barentsz’ behoort.

“Het is tijdens de verbouwing behoorlijk improviseren geweest maar we hebben het gered”, vertelt Marcel Krijnen, teamleider van de hbo-opleiding Maritiem Officier (Marof). “Vanaf september 2018 waren de leslokalen in het hoofdgebouw niet meer beschikbaar en moesten we uitwijken naar de naburige hotels Boschrijck en Schylge. Een noodgebouw deed dienst als practicum.”

Het Maritiem Simulator Training Centrum (MSTC) bleef wel toegankelijk. Krijnen: “Deze simulatoren zijn onmisbaar in onze nautische opleidingen, ook voor andere zeevaartscholen. Vandaar dat we alle aanpassingen in het MSTC tijdens de vakanties hebben uitgevoerd.”

Zelfstandige werkplekken

Volgens Krijnen zijn de aanpassingen het grootst in het hoofdgebouw uit 1966. “Hier is alles tot het casco gestript en opnieuw ingericht. In het moderne nautisch onderwijs krijgen studenten minder klassikaal onderwijs en voeren zij meer opdrachten zelfstandig uit. Vandaar dat we alle verdiepingen opnieuw hebben ingedeeld met minder klaslokalen en meer ruimten waar studenten kunnen werken aan hun opdrachten.” De vernieuwde practica voor elektrotechniek, hydrauliek en koel- en vriestechniek zijn nu gecentreerd in het nieuwe souterrain. Ook de ruimtes voor metaalbewerking en lassen zijn vernieuwd.

Er is nu ook een verbinding tussen het hoofdgebouw en het simulatorgebouw. Krijnen: “In het simulatorgebouw hebben we een extra verdieping laten bouwen om meer simulatoren te kunnen plaatsen. Zo is er een nieuwe brugsimulator gekomen waar studenten kunnen oefenen met uiteenlopende scheepstypen maar ook met bijvoorbeeld baggeren of het opruimen van olievervuilingen. Met een nieuw CCTV-systeem kunnen we alle handelingen op de simulatoren terugkijken en analyseren.” In het gehele complex zijn de technische installaties vernieuwd. Voorts zijn alle daken en gevels geïsoleerd. Architect van de renovatie is Kurt Boomgaard, de hoofdaannemer is Friso Bouwgroep.

Sinds 1875 op Terschelling

Maritiem Instituut Willem Barentsz zit al sinds 1875 op Terschelling. Tegenwoordig studeren zo’n 500 à 600 studenten per jaar aan de hogere zeevaartschool op het eiland. MIWB telt de bacheloropleidingen Maritiem Officier, Ocean Technology en Maritieme Techniek (Leeuwarden) en de masteropleiding Marine Shipping Innovations. Daarnaast verzorgt MIWB diverse praktijkcursussen, bijvoorbeeld voor het varen in polaire gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland