Renovatie grootste binnenvaartsluis van Vlaanderen | Maritiem Nederland
Nieuws
De Grote Sluis bij Evergem zal komend najaar één maand buiten dienst zijn.

Renovatie grootste binnenvaartsluis van Vlaanderen

redactie | vrijdag 30 april 2021
Binnenvaart, Havens

De Vlaamse Waterweg werkt aan de renovatie van de grote binnenvaartsluis op de Ringvaart in Evergem. Binnenvaartschepen die vanuit het zuiden naar en van North Sea Port varen, moeten in de komende maanden rekening houden met een verminderde schutcapaciteit. 

De binnenvaartsluis in Evergem ligt in het zuidelijkste punt van het gebied van North Sea Port. De grootste van de twee binnenvaartsluizen gaat een grondige opknapbeurt tegemoet. Daarbij vernieuwt De Vlaamse Waterweg essentiële onderdelen van de deuren in wat de grootste binnenvaartsluis van Vlaanderen is.

De werkzaamheden starten begin mei met de vernieuwing van de verankeringen van de opwaartse en de afwaartse deuren en de middendeuren.  in deze fase blijft de sluis operationeel maar de schutcapaciteit vermindert tijdelijk wanneer de buitendeuren aan de beurt zijn. In juli zal de sluis wel één dag gestremd zijn voor het afkoppelen en afvoeren van de middendeuren.

Eén maand buiten dienst

In een tweede fase worden onder meer de benedendraaipunten van alle buitendeuren vervangen. Dit is alleen mogelijk na droogzetting van de Grote Sluis. Volgens de huidige planning zal deze sluis hiervoor van 1 oktober tot 1 november volledig buiten dienst zijn.

In de derde fase krijgen hydraulische en elektromechanische delen van de deuren een grondige revisie. Dat gaat gepaard met een stremming van maximaal één kalenderdag per deurvleugel voor de demontage van de betrokken onderdelen en één kalenderdag per deur voor hun montage. Die werken beginnen op z'n vroegst in november.

Tijdens de stremming van de Grote Sluis kunnen er wachttijden optreden, omdat de capaciteit van de Kleine Sluis niet voldoende is om de huidige tonnages vlot te schutten. Voor kleinere binnenvaartschepen kan omvaren via Merelbeke en de Zeeschelde naar Antwerpen een optie zijn. Nadere informatie is te vinden op de website van De Vlaamse Waterweg

Poort naar het zuiden

De werkzaamheden aan de Grote Sluis in Evergem zijn ook voor North Sea Port van belang. De sluis ligt op de belangrijkste verbinding voor de binnenvaart tussen North Sea Port en het zuidelijke achterland in Oost- en West-Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk, tot Parijs en het Seinebekken.

Jaarlijks komen in Evergem tienduizenden binnenvaartschepen voorbij. Samen waren ze vorig jaar goed voor ruim 16 miljoen ton lading. Een niet onbelangrijk deel daarvan is bestemd voor of afkomstig van bedrijven binnen North Sea Port.

De binnenvaart zelf is voor North Sea Port van doorslaggevend belang. Vervoer over het water is goed voor 58 procent van het volume in het verkeer tussen het achterland en de haven. North Sea Port zet hard in op deze duurzame transportmodus.

Partners Maritiem Nederland