Relatie tussen dood oud-bankier Schmittmann en faillissement Peters Shipyards | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Marvel Scan' van Canada Feeder Lines. Foto: CFL

Relatie tussen dood oud-bankier Schmittmann en faillissement Peters Shipyards

Paul Steenhoff | maandag 3 november 2014
Scheepsbouw

Er lijkt volgens een nauwkeurige reconstructie van NRC Handelsblad een relatie te bestaan tussen het faillissement van Peters Shipyards en het familiedrama in Laren begin april.

Jan Peter Schmittmann, oud-bankier bij ABN AMRO, bracht in april van dit jaar in Laren (NH) zijn vrouw en jongste dochter om het leven waarna hij de hand aan zichzelf sloeg. Volgens de media speelde depressiviteit een grote rol, maar NRC Handelsblad belichtte afgelopen weekend de mogelijke rol van zijn mislukte investeringen in Canada Feeder Lines (CFL) en Peters Shipyards in Kampen.

Bankier Schmittmann kreeg bij zijn gedwongen vertrek in 2008 ongeveer 8 miljoen euro vertrekpremie mee. Dat geld investeerde hij in de drie schepen die CFL bij Peters Shipyards liet bouwen, de ‘Marvel Scan’, de ‘Caranx I’ en de ‘Caranx II’. Alleen de eerste werd gebouwd, de Caranx I ligt nu nog half afgebouwd op de werf in Kampen.

Ondertussen gooide de crisis roet in het eten van CFL en Peters Shipyards. De laatste had eigenlijk alleen CFL als klant en Schmittmann zag zijn investering langzaam maar zeker verdampen. De bank kreeg lucht van de problemen en wilde zijn nek uitsteken om in een wanhoopspoging de boel toch vlot te trekken.

Schmittmann en mede-investeerders trokken opnieuw de portemonnee, maar CFL moest passen. ABN AMRO trok zich daarop terug en eind maart kon de werf niet anders dan het faillissement aanvragen. Op vrijdag 4 april bespreekt Schmittmann nog het bankroet met topman Kees Koolhof van CFL. Op zaterdag 5 april voltrekt zich het familiedrama in Laren. Op 8 april werd de scheepswerf failliet verklaard.

Lees hier de reconstructie van Schittmanns laatste investering

Partners Maritiem Nederland