Nieuws
Luchtopname van de nieuwe thermische reinigingsinstallatie op Vondelingenplaat (foto: Reko)

Reko bouwt nieuwe thermische reinigingsinstallatieredactie | dinsdag 20 november 2018
Havenbedrijf Rotterdam

In het Rotterdams havengebied (Vondelingenplaat) bouwt Reko een thermische reinigingsinstallatie die jaarlijks 1,2 miljoen ton reststoffen (bestaande uit teerhoudend asfaltgranulaat en dakleer) omzet in primaire grondstoffen, elektriciteit en warmte.

In 2006 nam het recyclingbedrijf een eerste thermische reiniger in gebruik. In de afgelopen twaalf jaar is met deze installatie al 7,2 miljoen ton schoon zand en grind geproduceerd voor de Nederlandse bouwindustrie.

Tijdens het verwerkingsproces wordt het asfalt in een ronddraaiende trommeloven bij temperaturen van 1.000 graden Celsius thermisch gereinigd. Alle in het asfalt aanwezige schadelijke stoffen verbranden hierbij volledig in de oven. Dit proces resulteert in schoon zand, grind en vulstof - klaar voor hergebruik - alsmede hete afgassen waaruit energie wordt teruggewonnen in de vorm van stoom die via een stoomturbine wordt omgezet in elektriciteit. Per jaar wordt circa 30 duizend megawatt aan elektriciteit opgewekt, goed voor het jaarverbruik van 7.500 huishoudens.

De nieuw te bouwen installatie is aanzienlijk efficiënter, omdat deze gebruik maakt van nieuwe techniek en de ervaring die Reko heeft opgedaan. Zo wordt in de nieuwe installatie niet alleen minder energie verbruikt maar ook aanzienlijk meer energie opgewekt. De installatie kan voor maar liefst 50.000 huishoudens elektriciteit opwekken. Bovendien wordt de installatie geschikt gemaakt om naast elektriciteit ook warmte te leveren.

Investering van 125 miljoen

De verwerkingstechniek van Reko is een schoolvoorbeeld van circulaire economie, waarbij reststoffen voor 100 procent worden omgezet in nieuwe grondstoffen en de keten is gesloten. Met de bouw is een investering van 125 miljoen euro gemoeid.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland