ReefSystems installeert kunstmatige riffen | Maritiem Nederland
Nieuws
Op 3 november installeerde ReefSystems een kunstmatig rif bij het Amsterdamse Marineterrein en het Scheepvaartmuseum.

ReefSystems installeert kunstmatige riffenRedactie | vrijdag 6 november 2020
Offshore Wind, Havenbedrijf Amsterdam

ReefSystems, een Amsterdamse startup gevestigd in Prodock, heeft kunstmatige riffen geplaatst in IJmuiden en bij het Marineterrein in Amsterdam. Met deze installatie hoopt ReefSystems een stap te zetten in de richting van grotere rifinstallaties bij windparken in de Noordzee.

De verschillende microhabitats van ReefSystems bieden voedsel, schuilplek en voortplantingsgebied voor een grote diversiteit aan soorten. Daardoor kunnen populaties weer groeien en lokale ecosystemen herstellen. De rifinstallatie bij IJmuiden is de eerste van drie installaties van het overkoepelende Noordzeekanaalproject. Eind oktober is er een rif geplaatst bij de Moezelhaven (brak water) en op 3 november een bij het Amsterdamse Marineterrein (zoeter water).

Modular Sealife System

ReefSystems ontwerpt en produceert systemen die de biodiversiteit bevorderen. In dit geval een kunstmatig rif; het 'Modular Sealife System', zoals de oprichters het zelf noemen. In samenwerking met Port of Amsterdam, Rijkswaterstaat en Wageningen Universiteit wordt hiermee de groei van verschillende populaties onder water in het Noordzeekanaal gestimuleerd. Gebrek aan habitats is na visserij, het blokkeren van migratiewegen en vervuiling, de grootste oorzaak van de afnemende biodiversiteit. Door het installeren van kunstmatige riffen wordt een nieuw leefomgeving gecreëerd voor lokale en migrerende vissoorten, schaal- en schelpdieren zodat de populaties kunnen groeien en lokale ecosystemen kunnen herstellen.

Vismigratie

Port of Amsterdam maakt al jaren deel uit van de werkgroep Vismigratie Noordzeekanaalgebied. Samen met de provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier en Rijnland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam en Sportvisserij MidWest Nederland. Deze groep probeert de vismigratie te versterken.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland