Rederij Flinter dreigt kopje onder te gaan | Maritiem Nederland
Nieuws

Rederij Flinter dreigt kopje onder te gaan

Antoon Oosting | donderdag 27 oktober 2016
Zeevaart

Directeur Bart Otto moet binnen de kortste keren met een redder in nood op de proppen komen voor zijn in surseance verkerende rederij Flinter. Zo niet dan valt aan een volledig faillissement van de scheepvaartmaatschappij uit Barendrecht nauwelijks nog te ontkomen.

Het ziet er gewoon heel slecht uit, aldus een insider. De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag 19 en vrijdag 21 oktober uitstel van betaling (surseance) verleend voor in totaal een dozijn bv’s: Flinter Groep, Flinter Management, Flinter Fleetholding en negen vennootschappen voor negen schepen, veelal scheepscv’s waarin geld zit van beleggers en de rederij zelf.

Dit komt nadat een week daarvoor de ING Bank de kredieten voor de financiering van acht schepen van de Flinter Fleetholding en de Flintersky schepen had opgezegd en ook alle rekeningen van de rederij had geblokkeerd. Deze actie van ING heeft de directie van Flinter volledig verrast. De financiering was weliswaar per 1 oktober afgelopen maar Flinter ging ervan uit dat hernieuwing van de financiering nog mogelijk was.

Het opzeggen van de financiering betekent dat de negen schepen moeten worden verkocht. Maar dat zal alleen lukken voor een aanzienlijk lagere prijs dan de waarde waarvoor ze oorspronkelijk zijn gefinancierd en nog steeds in de boeken staan. Bij een gedwongen verkoop zijn Flinter zelf en de particulieren die hierin hun geld hebben geïnvesteerd al hun geld kwijt. Maar ook de bank lijdt een miljoenenstrop omdat wat er overschiet aanzienlijk minder zal zijn dan de kredieten die hiervoor zijn verleend. Flinter-directeur Otto had de schepen ondershands willen verkopen waarmee beleggers mogelijk nog iets van hun investeringen hadden kunnen terugzien.

Maar nu Flinter een groot deel van haar vloot moet verkopen, komt ook het voortbestaan van de rederij zelf in gevaar. Met een verlies van negen van de in totaal 35 eenheden tellende vloot die Flinter in beheer heeft, zijn er niet voldoende inkomsten en werk meer voor de 65 medewerkers van de rederij op het kantoor in Barendrecht. Op de vloot werken 350 mensen van wie een groot deel buitenlanders die allemaal in dienst zijn van crewing agencies in Oost-Europa, de Filipijnen en Indonesië.

Tegenover andere media heeft directeur Bart Otto laten weten na te denken over een doorstart van de rederij op kleinere schaal. De vloot van Flinter bestaat uit multipurpose schepen in de range van 2500 tot 11.000 ton draagvermogen. Het marktsegment van de drogeladingvaart verkeert echter al sinds 2008 in een diepe crisis. In slechts een paar maanden tijd daalde de Baltic Dry Index, de belangrijkste graadmeter voor tarieven in de bulkvaart, van 11.400 naar 892 punten. Negen jaar later duurt deze crisis nog altijd voort.

Partners Maritiem Nederland