Recreëren op stoom | Maritiem Nederland
Nieuws

Recreëren op stoom

Jan van den Berg | donderdag 19 juni 2008

In de pleziervaart komen we vandaag de dag nog steeds stoomvoortstuwing tegen. Steamboot Engine in IJmuiden verkoopt stoomsloepen van Zweedse makelij.

 

Het woord stoomsloep zal bij de meeste mensen vooral historische associaties oproepen. Dit neemt niet weg dat een nieuwgebouwde stoomsloep tegenwoordig gemakkelijk te krijgen is. Aan de Trawlerkade in IJmuiden is sinds tweeënhalf jaar het bedrijf Steamboat Engine gevestigd. Eigenaar Rob van ’t Riet: “Het eerste jaar ben ik vooral bezig geweest met de voorbereiding. We hebben het pand opgeknapt, ik heb een handleiding geschreven en nog talloze andere dingen gedaan. In het tweede jaar is er veel belangstelling geweest, maar we hebben pas één stoomsloep verkocht.”

 

Over de locatie zegt Van ’t Riet: “Het is een mooi pand op een historische plaats. Bovendien komen hier altijd mensen langs die een kijkje nemen in de haven, en er zijn allerlei toeleveranciers in de buurt.” Han Eren, een scheepstimmerman die Van ’t Riet helpt met de afbouw, vindt de locatie om nog een andere reden goed. “Er heerst hier een eindeloos optimisme. Iedereen probeert er het beste van te maken.”

 

Bouwpakket

Het huidige product is een Zweedse sloep van 5,5 meter lang met een stoommotor van 5 pk. Deze wordt gebouwd door het Zweedse B2Ånga, net als Steamboat Engine een soort eenmanszaak. Ondanks de relatief zware voorstuwingsinstallatie weegt de sloep toch maar 500 kilo. Hiervan neemt de motor 50 kilo en de ketel 150 kilo voor zijn rekening. Hierdoor kan de sloep gemakkelijk op een trailer worden vervoerd. De kosten van een ‘kale’ sloep bedragen 5000 euro. De motor en de ketel kosten elk nog zo’n bedrag. Wie de sloep zelf afmonteert, is Recreëren op stoom In de pleziervaart komen we vandaag de dag nog steeds stoomvoortstuwing tegen. Steamboot Engine in IJmuiden verkoopt stoomsloepen van Zweedse makelij. dus voor 15.000 euro klaar. Een volledig afgebouwde sloep kost 27.000 euro.

 

Steamboat Engine heeft de verkooprechten voor de stoommotoren van B2Ånga in heel Europa buiten Scandinavië. Het bedrijf levert de motor compleet of als bouwpakket van kant-en-klare onderdelen. Eventueel kunnen onderdelen gekocht worden als gietstukken die nog gefreesd moeten worden. “Dat is veel goedkoper natuurlijk, maar dan moet je wel goed weten wat je doet,” aldus Van ‘t Riet.

 

Als het aan hem ligt, is dit pas het begin. “Motor en boiler kunnen natuurlijk ook in andere sloepen worden gebruikt. Zolang er maar een schroef van een halve meter onder kan. Dat is vrij groot, maar die heb je wel nodig omdat de motor weinig toeren maakt. Verder wil ik compoundmotoren gaan leveren. Die zijn krachtiger, maar ook een stuk duurder.”

 

Van ‘t Riet definieert zijn potentiële kopers als “mannen boven de veertig met een lichte vorm van ADHD die het wel gezien hebben om simpelweg de gashendel open te draaien. Met stoom moet je voortdurend bedenken hoever je kunt varen met de kolen in de boiler. Moet ik er nog wat bij doen om de haven te halen? Lukt het zonder bijvullen als ik langzamer vaar? Je moet nadenken over wat je doet.”

 

Het afgelopen jaar heeft hij geleerd dat veel potentiële kopers geen zin hebben in het stoken met kolen. Daarom werkt hij nu aan een stoomketel die ook op diesel, olie of gas kan worden gestookt. Gemak dient immers de mens, ook in het moderne stoomtijdperk.

 

www.steamboatengine.com

Partners Maritiem Nederland