Recordwinst voor Boskalis | Maritiem Nederland
Nieuws
Sleephopperzuiger 'Gateway' van Boskalis.

Recordwinst voor Boskalis

Redactie | donderdag 12 maart 2015
Offshore, Baggeren, Boskalis, Jaarcijfers

De lage olieprijs lijkt voor Boskalis, dat zich met overnames van Fairmount en Dockwise steeds meer richt op de offshore, vooralsnog geen effect te hebben op het bedrijfsresultaat.

Boskalis boekte in 2014 een nettowinst van 490 miljoen euro, een nieuw record voor de beursgenoteerde baggeraar, sleepbedrijf en offshore dienstverlener. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf op 12 maart presenteerde.

Opvallend aan de cijfers is de orderportefeuille, die is met 3,3 miljard euro aan toekomstige opdrachten nagenoeg stabiel. Dat is opmerkelijk, aangezien veel offshore projecten van grote oliebedrijven met de huidige lage olieprijs worden afgeblazen. Anderzijds, met het inlijven van zeesleepbedrijf Fairmount is de vloot van Boskalis wel gegroeid - en daar zou een groeiende orderportefeuille bij moeten horen.

Dockwise droeg in 2014 ten opzichte van 2013 een extra kwartaal bij aan het resultaat. Boskalis meldt dat Dockwise extra kapitaal inbrengt door 'bijzondere opbrengsten uit annulerings- en vertragingsvergoedingen'. Waarschijnlijk omdat grote oliemaatschappijen diverse offshore projecten momenteel in de ijskast zetten.

Boskalis' sleep- en baggeractiviteiten zijn stabiel. Bij Dredging & Inland Infra is volgens Boskalis sprake geweest van een druk jaar met een goede vlootbezetting, goede projectmarges en substantiële afwikkelresultaten op oude projecten. Bij Towage & Salvage is het resultaat toegenomen met goede resultaten uit de afwikkeling van oude bergingsprojecten.

Partners Maritiem Nederland