Recordopdracht Boskalis voor landontwikkeling Manilla | Maritiem Nederland
Nieuws
De nieuwe luchthaven moet bestand zijn tegen aardbevingen, tyfonen en toekomstige zeespiegelstijging.

Recordopdracht Boskalis voor landontwikkeling ManillaRedactie | dinsdag 15 december 2020
Baggeren

Boskalis heeft de opdracht verkregen om het terrein aan te leggen voor de internationale luchthaven van Manilla (MIA) in de Filipijnen. Met een geschatte waarde van 1,5 miljard euro is deze landontwikkeling het grootste project dat Boskalis ooit heeft verkregen. 

Het Land Development Design and Construction-contract in Manilla is toegekend door San Miguel Aerocity Inc (SMAI). SMAI is een dochteronderneming van San Miguel Corporation (SMC), een van de grootste bedrijven in de Filipijnen. Het project betreft een greenfieldontwikkeling gericht op de groeiende luchtvaartbehoefte vanuit Manilla en de omliggende regio. De nieuwe luchthaven zal tevens een uitbreiding vormen van de bestaande en overbelaste internationale luchthaven van Manilla, Ninoy Aquino.

Rijke traditie

“Deze opdracht met een historisch ongekende omvang is een fantastische aanwinst voor Boskalis", zegt CEO Peter Berdowski. "Wij hebben een rijke traditie met betrekking tot het creëren van land volgens de hoogste technische en milieunormen. We kijken er enthousiast naar uit om deze expertise toe te passen bij de realisatie van de internationale luchthaven van Manilla. Met onze werkzaamheden zullen we bijdragen aan de lokale economie en de nieuwe luchthaven is bovendien van belang voor de verdere socio-economische groei van de hele regio van Manilla. Met dit project hebben we de inzet van onze grote baggerschepen voor de komende jaren veiliggesteld."

Bestand tegen aardbevingen

De internationale luchthaven van Manilla ligt 20 km ten noorden van het hart van Manilla in Bulakan gelegen in de gelijknamige provincie. De aanleg van het 1.700 hectare grote luchthaventerrein zal uitgevoerd worden volgens de hoogste technische- en milieunormen om de gevolgen van mogelijke grote aardbevingen, lokale tyfoons en toekomstige zeespiegelstijging te kunnen weerstaan.

De regering van de Filipijnen heeft SMAI een concessie voor vijftig jaar verleend voor de bouw, exploitatie en het onderhoud van de luchthaven. De landontwikkelingsfase zal door een consortium van internationale banken worden gefinancierd. SMC heeft zijn beoordeling van de milieu- en sociale gevolgen in overeenstemming met de lokale regelgeving afgerond en voert momenteel een uitgebreider onderzoek uit naar de lange termijn effecten in overeenstemming met internationale standaarden.

Start in eerste kwartaal 2021

Voor de baggerwerkzaamheden zal Boskalis drie jaar lang een aantal sleephopperzuigers, waaronder haar grootste mega sleephopperzuigers, en een grote cutterzuiger inzetten. In de werkmethode zijn tevens maatregelen getroffen om door middel van dynamische verdichting de stabiliteit van de grond te vergroten. De voorbereidende werkzaamheden staan gepland voor het eerste kwartaal van 2021 en de activiteiten van Boskalis zullen naar verwachting eind 2024 zijn afgerond.

Landaanwinning Manilla Bay

Een jaar geleden verwierf Boskalis een groot contract voor de aanleg van drie kunstmatige eilanden met een totaal oppervlak van 360 hectare in de baai van Manilla. Geschatte waarde van het project: 325 miljoen euro. Ook voor dit project zet de maritieme aannemer een aantal van zijn grote sleephopperzuigers in. Het project is al in volle gang. Het totale project kent een doorlooptijd van vijf jaar.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland