Bouw windpark bij ingang Eemshaven komt dichterbij | Maritiem Nederland
Nieuws
De twee windturbines komen letterlijk bij de ingang van de Eemshaven te staan.

Bouw windpark bij ingang Eemshaven komt dichterbijRedactie | donderdag 4 juni 2020
Havens, Offshore Wind

De adviesbureaus Pondera en Rebel nemen het windproject bij de strekdammen in de Eemshaven over te nemen van Yard Energy. De realisatie van het windpark komt hiermee een stap dichterbij.

Yard heeft dit project de afgelopen jaren ontwikkeld en heeft in dat kader overeenstemming bereikt met Groningen Seaports over het gebruik van de locatie. De belangrijkste vergunningen voor het project van twee windturbines zijn inmiddels binnen.

“Yard heeft ervoor gekozen het project nu te verkopen om zich te kunnen concentreren op het voltooien van de bouw van wind-op-land projecten, en investeringen in projecten en bedrijven gerelateerd aan de energie transitie”, zegt Lex Roukens, directeur van Yard. “We zijn verheugd dat Pondera en Rebel het stokje van ons overnemen.”

Ervaring in Rotterdam

“Voor ons is het een leuk project om onze tanden in te zetten gezien de complexiteit van het bouwen van turbines in en nabij het water”, zegt Hans Rijntalder van Pondera. “Onze ervaring bij het realiseren van de grootste offshore windturbine ter wereld in Rotterdam – de GE Haliade-X 12MW – komt hier goed van pas. We zijn blij dat we in Rebel een solide partner gevonden hebben om het project mede te ontwikkelen en financieren. Wout Korving van Rebel zegt het volste vertrouwen te hebben dat de turbines medio 2022 elektriciteit aan het net kunnen leveren.

Stap dichterbij

“De realisatie van deze turbines komt nu weer een stap dichterbij", zegt directeur Cas König van Groningen Seaports. "Ze markeren straks letterlijk de ingang van de Eemshaven en dragen vooral bij aan onze duurzame-energie-ambities.”

Het project bestaat uit twee moderne windturbines nabij de strekdammen. Naar verwachting komt de capaciteit van het project tussen 10 en 12 MW uit. Pondera en Rebel verfijnen de komende maanden het ontwerp en selecteren de aannemer en turbineleverancier, waarna ook snel de financiering wordt gerealiseerd.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland