Ready Duty Ships voor Belgische marine | Maritiem Nederland
Nieuws
Beeld: Socarenam

Ready Duty Ships voor Belgische marineMenno Steketee | dinsdag 26 februari 2013
Marine

Begin februari plaatste het Belgische ministerie van Defensie bij de Franse werf Socarenam een order voor de bouw van twee kustpatrouillevaartuigen. De grootte van de bouwopdracht is naar verluidt 26,6 miljoen euro.

De zogeheten Ready Duty Ships voor de Belgische marine hebben een lengte van 52 meter, een breedte van 9,3 meter en een waterverplaatsing van ongeveer 450 ton. De bewapening bestaat uit een enkele van binnenuit te opereren mitrailleur. Ook voorziet het ontwerp in het meenemen van Rigid Hull Inflatable Boats (RHIB’s), snelle rubberboten. Het Sensor-, Wapen- en Commandosysteem, SEWACO, dat de diverse sensoren koppelt aan de commandovoering, wordt geleverd door Thales Nederland. Het takenpakket omvat vooral traditionele kustwachtopdrachten zoals visserijinspectie, milieubewaking en reddingswerk, vooral in de Exclusieve Economische Zone in de Noordzee.
Doordat de Nederlandse en Belgische zeestrijdkrachten op alle gebieden al zeer nauw samenwerken, is het waarschijnlijk dat de Ready Duty Ships vaak in het gezelschap van Nederlandse kustwacht- en marineschepen zal optreden. In Den Helder bevindt zich al de gezamenlijke Admiraliteit Benelux en sinds de Belgische marine twee M-fregatten in dienst heeft, vertonen de twee marines ook op materieel gebied grote overeenkomst.
Aanvankelijk was Damen Shipyards de gedoodverfde leverancier, dat met twee versies van de Stan Patrol zou hebben deelgenomen aan de competitie.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland