Race of the Classics | Maritiem Nederland
Nieuws
De Abel Tasman

Race of the Classics

Bart Stam | dinsdag 11 juli 2006

Delftse studenten debuteren in zeilrace

Voor de achttiende keer strijden van 17 april tot en met 23 april twintig studententeams in de Race of the Classics, een zesdaagse race voor klassieke zeilschepen. Voor het eerst doet ook de opleiding Scheepsbouwkunde van In-Holland Delft mee. “Met een bemanning van dertig koppen zijn we de grootste debutant tot nu toe,” vertelt teamlid Bas Prinssen trots. Hij hoopt met de ‘Abel Tasman’, een luxe schoener van Jeroen Postuma uit Kampen, een of meer prijzen in de wacht te slepen.

De Race of the Classics is de grootste zeilrace voor non-professionals met klassieke zeilschepen, bestemd voor universiteiten en hogescholen. De eerste race vond in 1988 plaats op initiatief van Amsterdamse studenten. Hoofddoel is nog altijd gezelligheid en de mogelijkheid studenten uit anders steden te leren kennen. Tot dusver waren het uitsluitend Nederlandse equipes die mee deden, maar dit jaar verschijnen ook teams uit België en Frankrijk aan de start. De twintig teams vertegenwoordigen onder andere Nyenrode, de Erasmus Universiteit en Hogeschool Den Haag. Hun schepen dragen fraaie namen als ‘Stortemelk’ en ‘Bessie Ellen’. In totaal doen tussen de 350 en 400 studenten mee, vooral bedrijfskunde- en managementstudenten.

 

Geldschieters

Volgens Prinssen zijn in november de eerste ideeën ontstaan om met een team van In-Holland Delft deel te nemen. “Studentenvereniging UNFC heeft de eerste aanzet gegeven. Toen moesten we nog op zoek naar sponsoren, maar inmiddels hebben we de benodigde 23.000 euro bijna binnen.” Hoofdsponsor is Dosign Engineering, een detacheringsbureau voor middelbaar en hoger technisch personeel. Andere geldschieters zijn IHC Holland, Sea Level Naval Architects, DAP Barging, Flinter Group Volharding Shipyards, CFNR (Compagnie Française de Navigation Rhénane), SARC en Vuyk Engineering Rotterdam.

Op maandag 17 april (tweede paasdag) gaan de teams van start in de Veerhaven Rotterdam. “Vanaf hier varen we eerst de Nieuw waterweg af tot Hoek van Holland, waar onze sponsors van boord gaan,” vertelt Prinssen. “Dan valt op de Noordzee het startschot. Vervolgens zeilen we de eerste dag naar Oostende. Voor de tweede etappe gaan we naar Ramsgate of Lowestof in Groot-Brittannië, afhankelijk van de windrichting. De derde etappe gaat naar IJmuiden, waar we overnachten. De laatste dag staat in het teken van de aankomst in Amsterdam, waar we de dag eindigen met een groot slotfeest.” In totaal hebben de teams dan zo’n 280 zeemijl afgelegd.

Overigens hebben lang niet alle meevarende Delftenaren zeilervaring. “Dat geldt ook voor mij,” bekent Prinssen. “Maar dat geeft niet, want iedereen kan op deze manier kennis en ervaring opdoen: je leert navigeren, manoeuvreren en zeilen trimmen. Daarnaast is er aan boord genoeg te doen, zoals wachtlopen, schrobben, koken en afwassen.” (BS)

 

Kader

De ‘Abel Tasman’

In 1913 is de Abel Tasman gebouwd op de scheepwerf van Pattje in Waterhuizen. Het schip was bedoeld voor de zeilende vrachtvaart op de Noord- en Oostzee. Het werd later omgebouwd tot gemotoriseerde kustvaarder. Onder de namen ‘Hermann’ en ‘Laksen’ is het diverse jaren in Duitse en Deense handen geweest. In het Deense Norresundby heeft de toenmalige eigenaar het schip verbouwd door de romp te vergroten en een scheepsdieselmotor te plaatsen. Tot 1989 heeft het vaartuig als coaster gediend. In dat jaar volgde de ombouw tot luxe tweemastgaffelschoener met twaalf hutten, zes tweepersoonskooien en achttien eenpersoonskooien. In 1998 werd het schip vernoemd naar Abel Tasman, de beroemde Nederlandse ontdekkingsreiziger en zeevaarder die in 1642 Tasmanië en Nieuw-Zeeland ontdekte.

 

  • lengte over alles: 40,5 m
  • breedte: 6,6 m
  • diepgang: 2,5 mr.
  • zeiloppervlak: 350 m2
  • vermogen hoofdmotor: 235 kW

Partners Maritiem Nederland