Queen of Scandinavia’ krijgt volwaardige partner | Maritiem Nederland
Nieuws

Queen of Scandinavia’ krijgt volwaardige partner

André Veenstra | woensdag 12 juli 2006

DFDS Seaways investeert in Nederlandse lijndienst De Nederlandse vestiging van de Deense rederij DFDS Seaways heeft onlangs de lijndienst IJmuiden-Newcastle verrijkt met een tweede cruiseferry.

Managing director Roel Huisman van DFDS Seaways Nederland is bijzonder verheugd dat sinds 11 maart twee gelijkwaardige cruiseferry’s op het traject IJmuiden-Newcastle varen. “De rederij was al langer op zoek naar een geschikt tweede schip. Het type moet tenslotte aansluiten bij onze wensen en eisen. Het dient vergelijkbare faciliteiten te bieden als de eerste cruiseferry op die lijn, de ‘Queen of Scandinavia’,” legt Huisman uit. “Door de explosieve groei van het aantal passagiers, transport van auto’s en niet te vergeten vrachtladingen, kregen we steeds meer behoefte aan capaciteitsuitbreiding. Die is er nu gekomen. Na Kopenhagen-Oslo zijn wij de belangrijkste route voor DFDS Seaways en dat is dus een investering waard.

De rederij is met zeven passagiersschepen marktleider in ferryverbindingen op de Noordzee. Vorig jaar vierden we ons tienjarig bestaan op deze route. Toen was de verwachting dat we de 500.000 passagiers en 88.000 voertuigen zouden overschrijden, aantallen die bijna zijn gehaald. De teller is iets naar beneden bijgesteld, voor 2006 verwachten we zo’n 475.000 passagiers.”

 

Prijsvechters

De kosten van het varen met grote cruiseschepen is sterk afhankelijk van de brandstofprijzen. Omdat die de laatste tijd erg hoog zijn, heeft DFDS Seaways een verplichte brandstoftoeslag ingevoerd van 13 euro per persoon. De betreffende toeslag is net als andere toeslagen niet in de aanbiedingsprijs in de catalogus verwerkt. Volgens Huisman is dit een manier om toch aantrekkelijk bij een klant over te komen. De concurrentie in de reiswereld is immers moordend, vooral door de prijsvechters in de luchtvaart, waarbij je voor een habbekrats naar de overkant kunt. Zij vermelden extra kosten als luchthavenbelasting en andere toeslagen ook uitsluitend in de kleine lettertjes. Om brandstof te besparen varen de ferry’s overigens niet op volle kracht, maar 18 in plaats van 21 knopen.

Met ingang van 15 maart heeft DFDS Seaways een nieuw, flexibel prijssysteem ingevoerd waarin de toeslagen wel zijn verwerkt. Passagiers kunnen zelf op de reis besparen door online te boeken. Dat scheelt in elk geval 15 euro per boeking op de reserveringskosten. De verwachting is dat online boeken snel de overhand zal krijgen. Op dit moment loopt de helft van alle reserveringen al via internet.

 

Weifelende consument

Huisman: “Wij varen bij de gratie van het consumentenvertrouwen. Zodra het slechter gaat met de economie of wanneer onzekere tijden aanbreken, merken wij dat meteen in negatieve zin. Kijk maar naar het nieuwe zorgstelsel. De meeste mensen wachten eerst af hoe hun nieuwe loonstrookjes eruitzien. Valt dat mee, dan vertaalt zich dat bij ons in meer boekingen. Valt het tegen, dan neemt de consument een afwachtende houding aan.

DFDS Seaways heeft de laatste jaren een sterke groei in passagiersaantallen en vracht laten zien. Die groei is momenteel duidelijk minder doordat de consument veel bewuster de reismarkt afzoekt en kiest voor de laagste aanbieding. Daarnaast is het economisch gezien nog niet allemaal rozengeur en maneschijn. Maar het vertrouwen in de economie neemt voorzichtig weer toe. Op basis daarvan verwachten we dit jaar toch behoorlijk wat boekingen binnen te krijgen. Maar je moet heel inventief zijn en veel acties ondernemen wil je de passagier en vakantieganger binnen boord halen. Daarom verkopen we ook groepsreizen en zijn we actief in de zakelijke sector. Je moet tegenwoordig op alle mogelijke manieren tamtam maken wil je een beetje opvallen in de markt.”

Het succes van een arrangement of reisaanbod is niet altijd gekoppeld aan een lage prijs. Sommige ‘prijzige’ luxe arrangementen blijken zeer goed te lopen. Slechte economie of niet, er is altijd een categorie mensen die nu eenmaal luxe aan boord wil, en dat mag wat kosten.

 

Bakens

Er zijn nog twee andere redenen waarom DFDS Seaways de bakens heeft moeten verzetten om de marges op peil te houden. Dat zijn het dure Britse pond en de afgenomen animo om aan boord te shoppen. Dat laatste heeft alles te maken met de nieuwe EU-regel dat passagiers in zeegebieden tussen lidstaten aan boord van veerschepen niet langer belastingvrij mogen winkelen. Om het dure Groot-Brittannië aantrekkelijk te houden als reisbestemming maakt DFDS Seaways regelmatig prijsafspraken met touroperators, hotels en bungalowparken. Bijkomend probleem is dat veel leuke landelijke hotels en bungalowparken kampen met onvoldoende capaciteit. Medewerkers van DFDS Seaways gaan er daarom geregeld zelf op uit om nieuwe bestemmingen te zoeken.

Aan boord van de cruiseferry’s zijn de winkelprijzen zodanig dat Britse passagiers hun voordeel doen met drank en sigaretten, terwijl Nederlanders, als ze shoppen, vooral kleding en parfums kopen.

 

Consolideren

Luchtvaartmaatschappijen als Transavia treden sinds kort behalve als transporteur van mensen en goederen ook op als aanbieders van compleet verzorgde vakantiereizen. Huisman: “Het idee is natuurlijk niet uniek; eerlijk gezegd denk ik dat ze het doen om meer inkomsten te genereren, zij hebben tenslotte nog veel meer last van prijsvechters op de markt.”

Een toekomstverwachting voor DFDS Seaways is lastig te formuleren. Er zijn zoveel factoren in het spel. Hoe gaat het met de economie, wat doet de olieprijs, komt er vogelgriep. hoe wordt het nieuwe schip ontvangen, stijgt het vrachtaanbod enzovoort. “Ik houd het voorlopig maar op consolideren. We zijn al tevreden als we het hele jaar door redelijk volgeboekte schepen kunnen laten varen. In de zomer hebben we geen klagen, maar we moeten ook de winter en het voorjaar doorkomen. De tijden dat na het vakantieseizoen schepen werden opgelegd en de bemanning tijdelijk naar huis kon, zijn voorbij. Dat kan qua kosten maar ook organisatorisch niet meer.”

 

www.dfds.nl

 

Kader 1

DFDS Seaways

  • Passagiersdivisie van het beursgenoteerde Deense DFDS-concern
  • Dienstverlening in veerdiensten met 7 passagiersschepen op 8 Europese routes
  • Per jaar transport van circa 1,7 miljoen passagiers en 200.000 voertuigen

Hoofdvestiging: Kopenhagen, Denemarken

Aantal medewerkers: 4.200

Nederlandse vestiging: Felison Terminal te IJmuiden

Aantal medewerkers: 46

 

Kader 2

‘King of Scandinavia’

De nieuwe aanwinst van DFDS in Nederland is de luxe cruiseferry ‘Val de Loire’, afkomstig van de Franse rederij Brittany Ferries. Het schip is in februari in Cherbourg overgedragen aan de nieuwe eigenaren en meerde op 1 maart af aan de nieuwe cruisekade in IJmuiden. Daar is het aangepast aan de hoge eisen van comfort en dienstverlening die DFDS Seaways aan haar schepen stelt. Ook de naam is veranderd, de ferry is op 8 maart in IJmuiden officieel omgedoopt tot ‘King of Scandinavia’ en sinds 11 maart vaart het op de route IJmuiden-Newcastle, waar het de (veel) kleinere ‘Duke of Scandinavia’ vervangt die nu vercharterd is aan Brittany Ferries. De capaciteit op die route is uitgebreid van 2.870 passagiers en 780 auto’s tot 3.800 passagiers en 960 auto’s per dag.

De cruiseferry is in 1993 volledig gerenoveerd. Aan boord zijn onder meer verschillende restaurants, diverse bars, en nachtclub, twee bioscopen, een kinderspeelplaats en een zwembad.

 

Specificaties

Loa: 166 m

Breedte: 27,6 m

Diepgang: max. 6,2 m

Dienstsnelheid: 18 kn (max. 21 kn)

Gross tonnage: 31.395

Accomodatie: 543 hutten (waarvan 276 buitenhutten)

Passagiers: ruim 2.000

Bemanning: 185

Vrachtvervoer: max. 600 auto’s (ook vrachtwagens)

Opstelbaan: 1.410 m

Vermogen: 4 x 4.900 kW

Partners Maritiem Nederland