Nieuws
De 'Vox Amalia' aan de kade in Rotterdam voor de doopceremonie (foto: Van Oord)

Projecten Offshore Wind stuwen omzet Van Oordredactie | dinsdag 26 maart 2019
Baggeren, Offshore Wind

Van Oord zag de omzet in 2018 toenemen met 350 miljoen euro toenemen tot 1,88 miljard euro. Het nettoresultaat kwam uit op 92 miljoen euro (2017: 78 miljoen). Vooral de projecten in Offshore Wind (+ 303 miljoen) stuwden de omzet. De maritieme aannemer nam bijna 500 nieuwe medewerkers aan.

De orderportefeuille steeg van 3,39 miljard naar 3,68 miljard euro. De vijf grootste projecten die in 2018 zijn gegund, zijn de versterking van de Afsluitdijk, windpark Fryslân in het IJsselmeer, de aanleg van de A16, de modernisering van de vaargeul tussen Świnoujście en Szczecin in Polen en de opdracht voor de levering en installatie van kabels voor windpark Hollandse Kust (zuid).

Dredging

De baggermarkt heeft last van overcapaciteit maar Van Oord hield de omzet op peil. In 2018 ging de uitvoering van het Dubai Harbour project van start. De opdracht betreft het uitbaggeren van het 12 kilometer lange scheepvaartkanaal, landaanwinning, stenenwerk, de bouw van een kademuur en bodemverdichting middels vibrocompactie. Na het fameuze Palm Jumeirah-project werkt Van Oord opnieuw aan een in het oog springend project in Dubai.

Nederland

Business unit Nederland haalde twee belangrijke DBFM (Design, Build, Finance, Maintain)-projecten binnen: de Afsluitdijk en de A16. Voor het "iconische"  Afsluitdijk-project maakt Van Oord deel uit van het consortium Levvel, naast BAM en Rebel. De vernieuwing van de Afsluitdijk en de spuisluizen gebeurt volgens de modernste inzichten over stijgende zeespiegels en rivierafwatering. De komende 25 jaar is Van Oord ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Offshore Wind

Offshore Wind boekte in 2018 een recordomzet. Er is een start gemaakt met vier grote projecten tegelijkertijd: Deutsche Bucht in Duitsland, het Norther-project in België, East Anglia ONE in het Verenigd Koninkrijk en Borssele III & IV in Nederland. Deze windparken vormen samen een belangrijke stap voorwaarts in de energietransitie. Samen voorzien zij straks zo'n 1,6 miljoen huishoudens van duurzame stroom.

Olie en gas

De OFS-market (Oil Field Services) bevindt zich al sinds 2014 in een recessie, maar lijkt nu over het dieptepunt heen. De winstgevendheid uit Offshore komt terug op een aanvaardbaar niveau. Eind 2018 waren Van Oord's valpijpschepen alle drie aan het werk, inclusief de Bravenes die in mei 2018 operationeel werd. Het binnenhalen van het EPCI-contract (Engineering, Procurement, Construction en Installation) voor het offshore-onderwatersysteem voor het Golfinho-project in Mozambique noemt Van Oord een "enorme mijlpaal".

Vanwege het hogere activiteitenniveau bij de business units Offshore Wind en Netherlands steeg het aantal medewerkers naar 4.954 (2017: 4.454). Van Oord nam zo'n 100 medewerkers over van MPI Offshore, zowel voor kantoor als op de projecten. Nog altijd staan er nog ruim 200 vacatures open.

Vlootvernieuwing

Van Oord investeert in de vernieuwing van zijn baggervloot. Sleephopperzuiger 'Vox Amalia' werd eind 2018 in aanwezigheid van Koningin Máxima gedoopt. Dit jaar wordt het schip operationeel. Eerder werd de 'Werkendam', het eerste LNG-schip van Van Oord, in gebruik genomen. Twee andere LNG-aangedreven ZSH 7.0 hopperzuigers zijn in aanbouw. Volgens Van Oord is LNG de komende decennia een belangrijke transitiebrandstof. "Op lange termijn hebben wij daar commercieel baat bij omdat opdrachtgevers op zoek zullen gaan naar een partner met energiezuinig materieel."

Offshore-installatieschip Aeolus onderging een omvangrijke modificatie. Het schip heeft nu een kraan met een hefvermogen van 1.600 ton, waardoor het de nieuwste generatie fundaties en windturbines kan installeren. Daarnaast zijn twee MPI jack-up-schepen aan de vloot toegevoegd: de MPI Adventure en de MPI Resolution. Ook vond de oplevering plaats van valpijpschip Bravenes.

Slip joint

Speciale vermelding verdient het Slip Joint Offshore Research (SJOR)-project. De slip joint is een alternatieve koppeling tussen een offshore-windturbine en de fundatie. Van Oord heeft als projectpartner met de slip joint een koppeling tot stand weten te brengen tussen de windturbine en de monopile. De verkorte installatietijden en het lagere gewicht van de fundatie zorgen voor kostenbesparingen in offshore wind.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland