Proefvaarten Texelstroom in Den Helder | Maritiem Nederland
Nieuws

Proefvaarten Texelstroom in Den Helder

De gloednieuwe veerboot tussen Texel en Den Helder is aangekomen in Den Helder en voert de komende weken diverse proefvaarten uit.

De 'Texelstroom' (135x28 m) werd gebouwd door de LaNaval werf in Bilbao, C-Job Naval Architects ontwierp het schip en Vripack uit Sneek was verantwoordelijk voor het design.

Het meest bijzondere aan het schip is de gas-diesel-elektrische voortstuwing. Zo leverde Pitpoint Clean Fuels het CNG (gecomprimeerd aardgas) brandstofsysteem voor de vier ABC hoofdmotoren van 2.000 kilowatt per stuk. Deze gensets leveren samen met 462 zonnepanelen en een accupakket met een capaciteit van 1.500 kilowattuur stroom aan de vier Rolls-Royce roerpropellers.

Opvallend aan het vaartuig is dat het tijdens het overvaren maar één van de vier hoofdmotoren hoeft te laten draaien. Het extra vermogen dat nodig is bij het afmeren en manoeuvreren wordt geleverd door de accu's. Die accu's worden steeds opgeladen door de zonnepanelen en tijdens het laden en lossen in de haven door één van de hoofdmotoren.

>>> Lees waarom het schip toch vier hoofdmotoren heeft

Verder kan het schip 340 personenauto's meenemen per enkele reis, veertig auto's meer dan de huidige 'Dokter Wagemaker'. Het schip kon vanwege de fuiken aan beide zijden van de overtocht slechts 5 meter langer gemaakt worden. De extra capaciteit komt van twee extra rijbanen op het bovenste dek, die over de palen aan de kade uitsteken.

Partners Maritiem Nederland