Proefvaart eerste elektrische vissersboot | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Selfa Arctic AS

Proefvaart eerste elektrische vissersboot

Jan Spoelstra | woensdag 2 september 2015
Visserij

Het Noorse visserijbedrijf Øra AS vaart momenteel proef met de eerste elektrische vissersboot. Het betreft een 11 meter lange vissersboot die werkdagen van 10 uur kan maken.

Het betreft een boot van het type ‘Selfa Elmax 1099’ van de Noorse scheepswerf Selfa Arctic, een werf die gespecialiseerd is in kleine vissersschepen tot 15 meter voor het vissen in kustgebieden. Het Canadese Corvus Energy leverde de lithium polymeer batterijen met een energie-inhoud van 195 kilowattuur. Siemans leverde de voortstuwingsinstallatie en systemen om die aan te sturen.

Mochten de batterijen van de tot ‘Karoline’ gedoopte boot leegraken door straffe wind of tegenzittend tij, dan kan de schipper een generator met een vermogen van 50 kilowatt bijschakelen. De generator is puur voor noodgevallen, het visserijbedrijf is voornemens om volledig klimaatneutraal te gaan vissen. De accu’s kunnen via een 220 volt/63 Ampère aansluiting in zes tot acht uur opgeladen worden.

De betrokken partijen hebben niets gezegd over de kosten van de boot. Wel is bekend dat ‘Innovation Norway’, een door de staat gerund bureau dat subsidies verstrekt, het project co-financiert. Selfa Arctic is voornemens om serieproductie van de elektrische boot te starten.

De voortstuwingsinstallatie is soortgelijk aan die van de eerste elektrische veerboot. De Noren hebben daar inmiddels goede ervaringen mee, die veerboot bespaart 60 tot 70 procent brandstof ten opzichte van een conventionele veerboot.

Partners Maritiem Nederland