Proef RoRo-vervoer succesvol | Maritiem Nederland
Nieuws
De Ms. Vera.

Proef RoRo-vervoer succesvol

Mischa Brendel | maandag 12 oktober 2009

De proef met Roll-on Roll-off transport op de binnenvaart is succesvol gebleken.

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat laat Rijkswaterstaat onderzoeken of vrachtvervoer van opleggers op een Roll-on Roll-off (RoRo) schip een bijdrage kan leveren als alternatief voor conventioneel vervoer bij grootschalige werkzaamheden. Dit doet zij naar aanleiding van de evaluatie van de RoRo-testvaart tussen Rotterdam, Tiel en Hoorn in april van dit jaar. Deze proef is succesvol verlopen.

Op 19 april begon Rijkswaterstaat met een aantal testvaarten met het schip de Ms. Vera, een RoRo-schip met duwbak. Deze innovatieve vorm van binnenvaart leek een duurzaam alternatief voor goederenvervoer over de weg. Rijkswaterstaat initieerde de proef naar aanleiding van de verwachte vervoersgroei in de Randstad. Vervoer van bepaalde goederen over de binnenwateren zou een te grote groei van vrachtverkeer op de wegen tegen kunnen gaan.

 

Lees verder onder de foto.

De Ms. Vera. (beeld: Interrijn BV.)

De Ms. Vera. (beeld: Interrijn BV.)

Op een van de drie laad- en lospunten plaatste een terminaltrekker trailers op de Ms. Vera. Het schip voer hierna naar de eerstvolgende haven, waar de opleggers werden afgeleverd en er nieuwe opleggers werden geplaatst die naar het volgende laad- en lospunt werden gevaren. DHV begeleidde de testvaarten.

De resultaten van de proef zijn hoopvol, zo laat het ministerie van verkeer en waterstaat weten. De testvaart zorgde voor een daling van 3.800 kilometer wegvervoer en een flinke geluidsreductie. Ook op het gebied van milieu was de test een succes: de CO2-uitstoot nam met 5.200 kg af ten opzichte van vervoer over de weg en de NOx-uitstoot viel 38 kg lager uit. De proefvaarten vonden overigens ’s nachts plaats, omdat het RoRo-vervoer een stuk langzamer verloopt dan vervoer over de weg. Hierdoor is vervoer met deze methode ook gebonden aan minder tijdskritische goederen.

Het financiële plaatje is momenteel echter minder gunstig. Hoewel de kosten van het RoRo-vervoer bij het prijspeil van medio 2008 concurrerend waren ten opzichte van de tarieven in het wegvervoer, liggen de zaken met het huidige economische klimaat anders. Door de lage vervoersprijzen in het wegvervoer die momenteel gelden, zijn de kansen voor een rendabele exploitatie nu niet erg groot.

Behalve als alternatief vervoer bij grootschalige wegwerkzaamheden, zoals de ombouw A15 (Vaanplein-Maasvlakte) wil staatssecretaris Huizinga ook laten onderzoeken of verdere uitbouw van de bestaande wekelijkse lijndienst van Rhine-RO-RO-Service tussen Rotterdam en Mannheim mogelijk is.


Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Partners Maritiem Nederland