Proef met waterstofproductie op Noordzee | Maritiem Nederland
Nieuws
Platform Q13a van Neptune Energy is geselecteerd voor het proefproject (foto: Neptune)

Proef met waterstofproductie op Noordzeeredactie | maandag 29 juli 2019
Offshore, MET Event

Op de Noordzee komt een proefproject voor de ontwikkeling van waterstof. Hiertoe is een platform geselecteerd van Neptune Energy voor de kust bij Scheveningen (het zogeheten Amstelveld). De planning is om in 2020 een elektrolyser op het platform te plaatsen waarmee waterstof kan worden geproduceerd. De Noordzee heeft een primeur: nergens ter wereld vindt nog waterstofproductie op zee plaats.

Voor Nexstep, de vereniging die is opgericht door industrie en overheid om het hergebruik en de ontmanteling van de olie- en gasinfrastructuur te coördineren, betekent de proef een mijlpaal. Directeur Jacqueline Vaessen: “Dit pilotproject kan een doorbraak betekenen in de offshore waterstofproductie. Samen met de industrie en TNO hebben we de basis gelegd voor de allereerste test van waterstofproductie op zee. We hopen met dit project een bijdrage te kunnen leveren aan de energietransitie.”

Systeemintegratie

“Deze pilot laat zien hoe de integratie tussen de diverse energiesystemen vorm krijgt", zegt Lex de Groot, managing director Neptune Energy. "De Noordzee, waar zowel wind als aardgas beschikbaar is, is de uitgelezen plek waar deze systeemintegratie gerealiseerd kan worden. Wij zijn er trots op dat ons Q13a platform voor de kust van Scheveningen hiervoor geselecteerd is. Dit platform was het eerste productieplatform in Nederland dat geheel geëlektrificeerd is. Het draait op groene stroom, waardoor het uitermate geschikt is voor deze pilot.”

Ervaring opbouwen

René Peters, directeur gastechnologie van TNO: “Het doel van de pilot is om een zogeheten power-to-gas in een offshore olie- en gasplatform te realiseren. De pilot dient niet alleen om ervaring op te bouwen met de productie van waterstof in een offshore-omgeving, maar het zal ook een testcentrum zijn voor innovatieve power-to-gas technologieën en geïntegreerde systemen.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland