Proef met mobiele walstroom aan Parkkade Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Rederij Wilson maakt gebruik van de mobiele walstroom aan de Parkkade in Rotterdam.

Proef met mobiele walstroom aan Parkkade RotterdamRedactie | maandag 16 december 2019
Havenbedrijf Rotterdam

Gemeente en Havenbedrijf Rotterdam zijn op 13 december begonnen met een vijf maanden durende proef om kleine zeeschepen aan de Parkkade te voorzien van elektriciteit. De dieselgeneratoren hoeven nu niet te draaien om elektriciteit op te wekken voor gebruik aan boord. Dat scheelt luchtverontreiniging en geluid. 

“Onze ambitie is om alle schepen aan de walstroom te krijgen, te beginnen bij kades vlakbij woonwijken. Deze proef is daarvoor een belangrijke stap”, zegt Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid en Luchtkwaliteit.

“We gaan steeds een stap verder met walstroom", zegt ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf. "Voor de binnenvaart is het al zo’n tien jaar verplicht. Stena Line in Hoek van Holland heeft het en we gaan het aanleggen voor Heerema bij Rozenburg. De komende decennia moeten veel meer schepen aan de stekker. Hoe groter de schepen, hoe ingewikkelder en duurder. Dat vraagt dus tijd.”

Tijdens de proef aan de Parkkade worden vijf verschillende mobiele concepten getest. Deze zijn in te zetten waar behoefte is aan walstroom. Er wordt naar verschillende energiebronnen gekeken, zoals waterstof, een batterij, (bio)LNG en hybride oplossingen. Bij die laatste worden verschillende bronnen gecombineerd. Voor de genoemde brandstoffen is ter plaatse een generator nodig om deze om te zetten in stroom.

De proef zal vooral kijken naar technische en commerciële haalbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en de impact op de omgeving. Tijdens de proeven worden metingen gedaan om geluid en emissies van de systemen te bepalen ten opzichte van hetzelfde schip dat met eigen generatoren stroom opwekt.

Met de juiste stekker

Aan de Parkkade komen veel kustvaarders van rederijen als Wilson, Vertom en Wijnne & Barends. In principe kan elk zeeschip dat daar aanlegt gebruik maken van de mobiele walstroom, maar lang niet alle zeeschepen zijn hiervoor uitgerust met een stekker-aansluiting.

Het budget voor de proef - circa een half miljoen euro - komt grotendeels van het Rijk vanuit de Nationale Samenwerkingsovereenkomst Luchtkwaliteit. Doel hiervan is de luchtkwaliteit in met name stedelijke gebieden te verbeteren. In 2020 komt er nog een vervolgproef gericht op innovatieve walstroom concepten voor grotere zeeschepen. Hiervoor is 1,5 miljoen euro beschikbaar.

Fors stroomgebruik

Berekeningen van DNV GL en het Havenbedrijf laten zien dat de totale energiebehoefte van zeeschepen in de haven 750 tot 850 GWh bedraagt. Dat is net zoveel als het jaarverbruik van 200.000 huishoudens. 

Walstroom is relatief makkelijk aan te leggen en rendabel te maken voor de binnenvaart en veerboten. De eerste verbruiken betrekkelijk weinig energie, de tweede varen op vaste routes zodat, afgezien van de schepen zelf, in slechts enkele havens voorzieningen nodig zijn. Voor de zeevaart is walstroom veel complexer doordat schepen veel verschillende havens aanlopen. Dat vereist samenwerking tussen havens, terminals en rederijen. Belangrijk is ook dat grote zeeschepen veel meer elektriciteit verbruiken. Zo gebruiken cruiseschepen met hun duizenden passagiers en bemanningsleden evenveel stroom als een kleine stad.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland