Prijzen voor boegschroef en oesterkotter | Maritiem Nederland
Nieuws

Prijzen voor boegschroef en oesterkotter

Bart Stam | dinsdag 12 december 2006

In Fort Voordorp in Groenekan hebben staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) en CDA-kamerlid Roland Kortenhorst op donderdag 9 november de Maritime Innovation Awards uitgereikt.

 

Van de drie genomineerden mocht Van der Velden Marine Systems de hoofdprijs ontvangen voor zijn kunststof boegschroef, de EPS Thruster. Belangrijkste kenmerk van de boegschroef is dat deze geen centrale as heeft, maar een in de ring geïntegreerde elektromotor, met een extreem laag geluidsniveau en een gering gewicht als gevolg.

 

Van Gennip reikte namens de KNVTS ook de ‘Schip van het Jaarprijs’ uit. Die ging naar oesterkotter ‘Jacoba Prins’ (Ye- 29), gebouwd door Maaskant Bruinisse.

 

Het schip heeft een nieuw soort besturingssysteem, waardoor de gehele viscyclus met slechts twee drukknoppen in de stuurhut uit te voeren is. Doordat er maar één draad per viskor nodig is, stijgt de ‘zuivere’ oestervangst van 30 naar 70 procent. Ook is de omwoeling van de zeebodem veel minder. De Jacoba Prins heeft twee roerpropellers die 360 graden wendbaar zijn. De dieselmotor is door de elektrische regeling zeer energiezuinig, waardoor het schip veel minder schadelijke emissies produceert.

 

De winnaar van de Timmersprijs (VNSI) was reeds in februari bekend. Daarom hield Robbert Hekkenberg een korte presentatie over DIINAMO, zijn exploitatiemodel voor de Europese binnenvaart.

Partners Maritiem Nederland