PortXL presenteert 22 veelbelovende initiatieven | Maritiem Nederland
Nieuws
Deelnemer Anna Ward (Ambisense) geflankeerd door Havenbedrijf-CFO Vivienne de Leeuw en PortXL-directeur Carolien Vat

PortXL presenteert 22 veelbelovende initiatievenredactie | dinsdag 30 juni 2020
Havenbedrijf Rotterdam

De vijfde editie van het maritieme acceleratieprogamma PortXL stoomde 22 veelbelovende initiatieven klaar voor een vliegende start op de markt. Innovatieve start-ups en scale-ups vanuit de hele wereld namen deel aan het 100 dagen durende programma dat dit jaar - in verband met corona - online plaatsvond. 

Tijdens een digitaal event presenteerden de 22 start-ups en scale-ups hun eindresultaten. Met twee veelbelovende initiatieven tekende Hevenbedrijf Rotterdam een samenwerkingscontract en met nog drie andere deelnemers loopt een concrete verkenning tot samenwerking.

"De Rotterdamse haven is een broedplaats voor vernieuwing. Door het innovatieprogramma PortXL stimuleren we innovators uit de hele wereld mee te bouwen aan de haven van morgen. We zijn trots op de behaalde resultaten en zien uit naar de samenwerking met deze jonge bedrijven en verwachten dat hun initiatief zal bijdragen aan het veiliger, efficiënter, slimmer en duurzamer maken van onze haven", zegt Vivienne de Leeuw, CFO van Havenbedrijf Rotterdam.

T-Mining

Een van de initiatieven waar het Havenbedrijf Rotterdam een pilot mee gaat doen is T-Mining. Dit bedrijf wil door middel van de toepassing van blockchain een pilot doen in de Rotterdamse haven om de beveiliging van containervervoer verder te verbeteren.

InnoTractor

Daarnaast start het Havenbedrijf ook een pilot met het bedrijf InnoTractor. Doel van deze pilot is te bekijken of ladingafhandeling efficiënter gemaakt kan worden door het inzichtelijk maken van data. Door het inzichtelijk maken van ladingsstromen via de haven van Rotterdam, kunnen op basis van trendinformatie en afgestemde planningen, beslissingen gemaakt worden die de ladingsafhandeling verder kunnen verbeteren. In deze pilot wordt getest of en hoe dit het beste werkt.

Verkenning samenwerking

Met drie andere initiatieven - Evertracker, Macomi en BioRaiser - heeft het havenbedrijf een verkenning tot samenwerking lopen.

Evertracker biedt een online platform om vanuit één plek de logistiek binnen de productieketen wereldwijd te verbinden en de ladingeigenaar de mogelijkheid te geven om te sturen. Samen met het Havenbedrijf en Portbase verkent Evertracker de toegevoegde waarde van het delen van data tussen de betrokken partijen

Macomi biedt ‘advanced analytics’ software en is met hun platform gespecialiseerd in het gebruik van kunstmatige intelligentie, simulatie en algoritmen voor de optimalisatie van processen. Met hun producten helpt Macomi het Havenbedrijf het complexe spoornetwerk te begrijpen en te analyseren, om een bijdrage te leveren aan de ambitie voor een efficiëntere vervoersverdeling over verschillende modaliteiten.

De toepassing van het product OilSorbio van BioRaiser is gericht op het opruimen van (gelekte) olie. De onderscheidende factor is de biologische afbreekbaarheid van OilSorbio. Het Havenbedrijf gaat binnenkort -samen met Hebo - een demonstratiepilot doen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland