Port of Moerdijk bouwt laadpunt voor containerschepen | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Alphenaar' werd gebouwd voor binnenvaartterminal CCT. Het schip werd vorig jaar gedoopt.

Port of Moerdijk bouwt laadpunt voor containerschepenRedactie | vrijdag 12 juni 2020
Binnenvaart

Binnenvaartterminal CCT neemt dit jaar als eerste een volledig elektrisch aangedreven containerschip in gebruik dat wordt aangedreven met batterijen. Het laadpunt hiervoor komt in de haven van Moerdijk.

De Alphenaar ziet eruit als een gewoon binnenvaartschip. In de machinekamer is meteen te zien dat het geen doorsnee vaartuig is. Er zit geen traditionele verbrandingsmotor meer in. Ook geen geur van olie en smeer. Op de voorkant van het schip staat een container met een groot aggregaat dat op basis van diesel stroom opwekt. “Dat was een eerste stap. Maar nu vervangen we de diesel en het aggregaat door een accupakket. Hiervoor bouwen we op onze terminal in Moerdijk een laadpunt”, zegt CCT-directeur Luc Smits.

De Alphenaar (en twee andere soortgelijke schepen) is speciaal ontwikkeld voor Nederlands grootste bierbrouwer, die ‘groen’ hoog in het vaandel heeft staan. Het schip wordt ingezet om het exportbier vanuit Zoeterwoude - via de CCT-terminal in Alphen - naar Moerdijk te vervoeren. Per vracht 52 containers vol met bier (2,5 miljoen flesjes). Vanuit Moerdijk gaat het bier naar Rotterdam en Antwerpen op transport naar alle uithoeken in de wereld.

Logische keuze

"Doordat we steeds hetzelfde traject varen kunnen we het verwisselen van de batterijen efficiënt organiseren. We hebben voor Moerdijk als laadplek gekozen. Een logische keuze. Moerdijk is natuurlijk een belangrijk kruispunt voor diverse vaarwegen. In de toekomst hopen we de investering in de oplaadinfrastructuur breder in te zetten; ook voor andere vervoerders.”

Het mes snijdt in Moerdijk aan verschillende kanten, zegt Smits. “Hergebruik van restafval waarvan groene stroom wordt gemaakt is precies wat we nodig hebben. Dat gebeurt in Moerdijk volop. Dat betekent dat we onze batterijen straks 100 procent groen kunnen laden. We zijn niet gedwongen om energie te gebruiken van een centrale die nog met steenkolen werkt.”

Duurzame binnenvaart

Het havenbedrijf Moerdijk ziet het initiatief van CCT als een belangrijke stap in het verduurzamen van de binnenvaart. "We zijn er trots op dat CCT deze nieuwe technologische ontwikkeling omarmt en daarmee ook de haven van Moerdijk verder verduurzaamt. Niet voor niets stimuleren wij dit door voor dit type schepen geen havengeld in rekening brengen, conform de afspraken die zijn gemaakt in de Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens”, aldus directeur Ferdinand van den Oever.

De batterijen van de Alphenaar zijn afkomstig van Zero Emission Services (ZES), dat speciaal is opgericht voor de verduurzaming van de binnenvaart. Het bedrijf levert niet alleen de verwisselbare batterijcontainers met groene stroom, maar ook alle infrastructuur en voorzieningen zodat scheepseigenaren er gebruik van kunnen maken. CCT is het eerste bedrijf waarmee ZES een contract heeft gesloten.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland