Port of Antwerp heeft primeur sleepboot op methanol | Maritiem Nederland
Nieuws

Port of Antwerp heeft primeur sleepboot op methanol

redactie | vrijdag 25 juni 2021
Havens, MET Event

Port of Antwerp gaat als eerste haven een sleepboot ombouwen naar een methanol aandrijving. Deze zogenoemde 'methatug' maakt deel uit van het Europese Fastwater project, dat de haalbaarheid van methanol als duurzame brandstof voor de scheepvaart wil aantonen. De  Europese Commissie heeft hier deze week haar goedkeuring voor gegeven. 

Omdat binnenschepen moeten voldoen aan de regels van de CCR (Centrale Commissie Rijnvaart) is voor de methatug een afwijking nodig op de regelgeving. Daarom werd het project 1,5 jaar geleden voor het eerst voorgesteld aan CESNI, het Europees Comité voor de opstelling van standaarden in de binnenvaart, waaraan ook sleepboten moeten voldoen. Na enkele feedback- en aanpassingsrondes werd de casus voorgelegd bij de Europese Commissie. Deze heeft nu formele goedkeuring gegeven zodat binnenkort gestart kan worden met de ombouw van de sleepboot. Verwachting is dat de methatug begin 2022 operationeel zal zijn.

Fastwater project

De methatug is een van de 'demonstratoren' binnen het Fastwater project onder leiding van de Gentse universitaire onderzoeker Sebastian Verhelst, dat is opgezet door een consortium van Europese maritieme onderzoeks- en technologieleiders, waaronder Port of Antwerp. Het consortium wil de haalbaarheid aantonen van duurzame methanol als een toekomstbestendige brandstof voor koolstofneutrale scheepvaart. Het project is gefinancierd uit het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Als onderdeel van het project gaat Port of Antwerp een van haar sleepboten ombouwen naar een methanol aandrijving.

Naast Port of Antwerp, die de sleepboot aanlevert, zijn verschillende andere partners betrokken bij dit project. Zo heeft het Belgische engineeringbedrijf Multi de studie voor de haalbaarheid van het project uitgevoerd. Vanuit het Fastwater consortium heeft het Zweedse bedrijf Scandinaos het schip volledig uitgetekend, staat ABC (Anglo Belgian Corporation) in voor de ombouw van de motor en voor de methanoltanks en leidingen, en past  het Duitse Heinzmann de injectoren aan.

Multi fuel port

De haven van Antwerpen, vijfde grootste bunkerhaven ter wereld, heeft de afgelopen jaren LNG in de bunkermarkt geïntegreerd. Tegen 2025 wil de haven uitgroeien tot een volwaardige multi fuel port waar zee- en binnenschepen, naast conventionele brandstoffen, ook alternatieve, koolstofarme brandstoffen zoals methanol, waterstof of elektriciteit kunnen bunkeren.

"Samen met onze partners zoeken we voortdurend naar innovatieve toepassingen en opportuniteiten voor de transitie naar alternatieve en hernieuwbare energiebronnen", zegt ceo Jacques Vandermeiren van Port of Antwerp. "Deze methatug is een volgende en belangrijke stap in de transitie naar een duurzame en CO2-neutrale haven, waarmee we verschillende uitdagingen op technisch vlak en qua regelgeving hebben overwonnen. Dankzij projecten als deze effenen we het pad en hopen we een voorbeeld en inspiratiebron te zijn voor andere havens.”

Partners Maritiem Nederland