Port of Amsterdam krijgt nieuwe havenmeester | Maritiem Nederland
Nieuws
Milembe Mateyo wordt per 1 november de nieuwe havenmeester van Amsterdam. Foto: Max Dijksterhuis/Port of Amsterdam

Port of Amsterdam krijgt nieuwe havenmeesterRedactie | maandag 30 september 2019
Havens, Havenbedrijf Amsterdam

Milembe Mateyo is met ingang van 1 november benoemd tot Havenmeester van Amsterdam, Rijkshavenmeester Noordzeekanaal en directeur Centraal Nautisch Beheer. Zij geeft leiding aan de Divisie Havenmeester (DHM), die met 180 medewerkers de nautische taken van Port of Amsterdam uitvoert.

Mateyo (1970) werkt sinds 2009 voor Port of Amsterdam, onder meer als hoofd Ruimte en Milieu en daarvoor als strategisch adviseur bij de Divisie Havenmeester. Vanuit die rol heeft zij veel kennis en ervaring opgedaan met incidentenbestrijding en intensief samengewerkt met de veiligheidsregio’s en de Noordzeekanaalgemeenten. 

Volgens Koen Overtoom, ceo Port of Amsterdam, is Mateyo "een echte verbinder die met haar kennis en ervaring heel goed invulling gaat geven aan de rol van (Rijks-)Havenmeester. Wij kennen haar als een gedreven collega met een hart voor de publieke kant van het bedrijf. Zij kent de operatie van binnenuit heel goed en wij zijn dan ook blij met Milembe in deze belangrijke rol."

"De haven verandert voortdurend", zegt Mateyo. "Mijn belangrijkste taak en doel is om in deze constant veranderende havenregio te zorgen voor een veilige, vlotte en duurzame afhandeling van het scheepvaartverkeer. Daarnaast ga ik mij als (Rijks-)Havenmeester bezighouden met digitalisering van de haven en de kansen die dit biedt. Volgend jaar wordt een belangrijk jaar, ik kijk uit naar een goede samenwerking rond SAIL 2020."

DHM oefent de publieke taken uit van Port of Amsterdam en voor het Centraal Nautisch Beheer. Vanuit die rollen is de havenmeester verantwoordelijk voor een veilige, vlotte en duurzame afwikkeling van het scheepvaartverkeer in het beheersgebied van 12 mijl buiten de pieren in IJmuiden, tot aan de Oranjesluizen in Amsterdam. De mandaatgevers zijn het ministerie van I&W, Rijkswaterstaat en de gemeenten Velsen, Beverwijk, Zaanstad en Amsterdam.

De belangrijkste taken van de Divisie Havenmeester zijn:

  • verkeersbegeleiding van de scheepvaart op het Noordzeekanaal;
  • bediening van de sluizen in IJmuiden;
  • inspecties op veiligheids- en milieuvoorschriften;
  • toezicht en handhaving op nautische wet- en regelgeving;
  • ontwikkeling van beleid.

Mateyo volgt Marleen van de Kerkhof op die eerder dit jaar aan de slag is gegaan als sectormanager en plaatsvervangend commandant bij Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland